Nova pismenost u medijima

Ovde možete pronaći aktuelne tekstove, intervjue, gostovanja, javne nastupe i osvrte u različitim medijima na teme medijske i informacione pismenosti.

Prati #NovaPismenost

 • Program Nova pismenost: Roditelji treba da usmere decu da kvalitetno koriste društvene mreže

  beta.rs

  Roditelji treba da nauče decu da pravilno koriste društvene mreže, jer se, prema podacima istraživanja programa Nova pismenost 81 odsto mladih u Srbiji informiše putem društvenih mreža, dok uticajne osobe na tim mrežama, tzv. influenseri, utiču na čak 50 odsto dece od 12 do 14 godina, saopšteno je danas.Kako je navedeno, početkom godine objavljen je Priručnik medijske i informacione pismenosti za roditelje, u saradnji sa Ministarstvom informisanja i telekomunikacija, koji bi pomogao roditeljima da usmere decu kako da kvalitetno koriste tehnologiju i dodju do informacija.

 • Gostovanja: Mi danas, K1

  K1

  Da li smatrate da ste medijski i digitalno pismeni, da li umete da prepoznate lažne vesti, da li proveravate izvore informacija? Ovo su samo neka od mnogih pitanja koja možete da postavite sebi kako biste proverili svoje veštine kritičkog razmišljanja. Rezultati istraživanja programa Nova pismenost pokazuju da građani Srbije najviše vremena provode uz društvene mreže - oko 100 minuta dnevno. Više o tome govori gost emisije - menadžer programa Nova pismenost Goran Zarić. Program Nova pismenost sprovode Propulsion i USAID.

 • Inovativna ideja gimnazijalaca iz Kragujevca među najboljima na svetu

  citymagazine.danas.rs

  Ideja o edukativnoj virtuelnoj sobi nastavnice Katarine Veljković prerasla je u projekat Escape room koji je ušao u finale svetskog takmičenja u konkurenciji sa 50 zemalja i 800 prijavljenih projekata, a onda i osvojio jedno od prva tri pobednička mesta! Pored predstavnika iz Tunisa i Turske, đaci Prve kragujevačke gimnazije zajedno sa svojom nastavnicom informatike Katarinom, poneli su titulu pobednika na internacionalnom takmičenju Evropske fondacije za obuku i na taj način pokazali i svetu i Srbiji kako obrazovanje može da bude kreativno, izazovno i inspirativno.

 • Projekat kragujevačkih gimnazijalaca „Escape room“ među najboljim na svetu

  danas.rs

  Inovativna ideja gimnazijalaca iz Kragujevca – projekat „Escape room“ je među najboljima na svetu, saopštili su danas Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID), „Propulsion“ i Inicijativa Digitalna Srbija.

 • Inovativna ideja gimnazijalaca iz Kragujevca među najboljima na svetu

  blic.rs

  Ideja o edukativnoj virtuelnoj sobi nastavnice Katarine Veljković prerasla je u projekat Escape room koji je ušao u finale svetskog takmičenja u konkurenciji sa 50 zemalja i 800 prijavljenih projekata, a onda i osvojio jedno od prva tri pobednička mesta.

 • Gostovanja: Razglednice, RTV1

  RTV1

  Da li smatrate da ste medijski i digitalno pismeni? Da li umete da prepoznate lažne vesti, da li proveravate izvore informacija? Ovo su samo neka od mnogih pitanja, koja možete postaviti sebi, kako biste proverili svoje veštine kritičkog promišljanja. Rezultati istraživanja programa "Nova pismenost" pokazuju da građani Srbije najviše vremena provode uz društvene mreže, oko 100 minuta dnevno. Nešto manje vremena provode uz tradicionalne medije – 57 minuta uz radio, štampi posvećuju 28 minuta dnevno, a uz televiziju provode 88 minuta

 • Gostovanje: Euronews Jutro, Euronews

  Euronews

  Da li smatrate da ste medijski i digitalno pismeni? Da li umete da prepoznate lažne vesti? Da li proveravate izvore informacija? Ovo su neka od pitanja koja možete postaviti sebi, kako biste proverili svoje veštine kritičkog promišljanja. CeSID u okviru programa "Nova pismenost" u saradnji sa USAid i "Propulsion" četvrtu godinu zaredom sprovodi istraživanje o tome koliko su građani Srbije medijski i digitalno pismeni i koje su njihove medijske navike.

 • ZAŠTO SU DRUŠTVENE MREŽE PREUZELE PRIMAT OD TELEVIZIJA

  mc.rs

  Građani Srbije najviše vremena provode uz društvene mreže, dok se gledanost televizije u poređenju sa prošlom godinom povećala za dvadeset i više minuta dnevno, pokazalo je istraživanje Centra za slobodne izbore i demokratiju u okviru programa „Nove pismenosti“.

 • „Kad se živi ‘200 na sat’, lakše je prepustiti se lakim sadržajima“: Kako su društvene mreže preuzele primat od televizije

  nuns.rs

  U eri sveopšte banalizacije svega i svačega, u eri rušenja kompletnog sistema opsteprihvaćenih društvenih vrednosti, logično je da društvene mreže dobiju primat nad medijima. U vremenu kad se živi „200 na sat“ ogromnom broju ljudi je neuporedivo lakše da se prepuste pitkim lakim, po pravilu skandaloznim sadržajima koji se najčešće plasiraju putem društvenih mreža – kaže za Danas Slobodan Ćirić, potpredsednik UNS-a, odgovarajući na Pitanje dana koje se odnosi na nalaze istraživanja po kojima građani Srbije više vremena provode na društvenim mrežama nego gledajući TV.

 • Gostovanja: Mi danas, K1

  K1

  Koliko smo medijski i digitalno pismeni? Umemo li da kritički razmišljamo i da analiziramo medijske sadržaje? O tome govori Darko Soković, direktor programa Nova pismenost.

 • I okolo salata

  bizlife.rs

  Gradonačelnik je u medijskoj ofanzivi. Čuo sam i o ratu protiv fantomskih autobusa, i za rušenje Starog mosta, i da bivši, iako njegovi, nisu baš radili kako spada, a čuo sam i kako se glasno ćutalo o četiristo nelegalnih kvadrata na Bežanijskoj kosi – nije to, valjda, za nacionalne frekvencije. Ali ništa me nije pogodilo kao izostanak novogodišnje rasvete: šljaštaće samo od 15. decembra do 15. januara, i to samo u užem centru. Kome je do svetlosnih doživljaja, neka se nagleda tad.

 • Gostovanja: Novo jutro, Pink

  Pink

  Da li smatrate da ste medijski i digitalno pismeni? Da li razumete da prepoznate lažne vesti, spinove, da li proveravate izvore informacija? Ovu su samo jedna od mnogih pitanja koja možete postaviti sebi kako biste proverili svoje veštine kritičkog promišljanja. Centar za slobodne izbore i demoktariju u okviru programa Nova pismenost, koji partnerski sprovode USAID i Propulsion, četvrtku godinu zaredom sprovodi istaživanje o tome koliko su građani Srbije medijski i digitalno pismeni, koje su njihove medijske navike. Neki od podataka su da od svih medija, građani Srbije najviše vremena provode uz društvene mreže, oko 100 minuta dnevno, 57 minuta provedu slušajući radio, štampi posvećuju 28 minuta dnevno. Ovo su samo neki od podataka, a više o ovoj temi danas razgovaramo sa menadžerom programa Nova pismenost, Goranom Zarićem.

 • Gostovanja: Dnevnik, Nova S

  Nova S

  Građani Srbije se najčešće informišu preko društvenih mreža, a polovina ispitanika veoma retko ili nikad ne proverava izvore informacija koje su čuli ili pročitali. Trend koji se primećuje jeste i da je u 2022. godini porasla učestalost informisanja putem televizije, ali i poverenje u taj medij, pokazuju rezultati istraživanja CeSID u okviru programa „Nova pismenost“, koji partnerski sprovode Propulsion i Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID).

 • Gostovanja: UranaK1, K1

  K1

  Žene u blagoj prednosti u odnosu na muškarce. Najviše vremena se potroši na društvenim mrežama, u proseku oko 100 minuta dnevno, pokazalo je istraživanje u okviru programa Nova pismenost. Koliko vremena provodimo uz televiziju? Koliko čitamo dvenu štampu i portale? Znamo li da pravimo razliku između pravih i lažnih vesti?

 • Gostovanje: Novi dan, N1

  N1

  Građani Srbije se najčešće informišu preko društvenih mreža, a polovina ispitanika veoma retko ili nikad ne proverava izvore informacija koje su čuli ili pročitali. Šta to govori o našoj sposobnosti da razlikujemo prave od lažnih vesti? Šta nam je u tom slučaju sve moguće plasirati kao istinu? O tome govorimo u Temi jutra, gosti Novog dana su menadžer programa Nova pismenost Goran Zarić i izvršni direktor CeSID-a Bojan Klačar.

 • Mladi na mrežama, stariji uz TV - mnogi nikada ne proveravaju vesti

  rts.rs

  Građani Srbije, od svih medija, najviše vremena provode uz društvene mreže, oko 100 minuta dnevno, dok su slušajući radio proveli 57 minuta, a štampi 28 minuta dnevno, pokazali su rezultati istraživanja Cesida u okviru programa "Nova pismenost" koji zajednički sprovode Propulsion i Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID).

 • Medijska pismenost građana najviša u protekle tri godine, digitalna u opadanju 2022.

  novimagazin.rs

  Četvrti ciklus istraživanja u okviru programa Nova pismenost pokazuje da je indeks medijske pismenosti građana Srbije najviši u protekle tri godine i da trenutno iznosi 3,97 od idealnih 6, saopštili su Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID) i "Propulsion".

 • ŠKOLSKI PROJEKAT IZ SRBIJE MEĐU 10 NAJBOLJIH NA SVETU: Veliki uspeh profesorke i đaka Prve kragujevačke gimnazije

  novosti.rs

  POTREBNO je da đake aktivno uključimo u obrazovni proces, da i oni budu kreatori nastavnog procesa, a ne nemi posmatrači. Ako im obezbedimo da aktivno učestvuju u obradi neke nastavne teme, povezujući je sa realnom životnom situacijom, dobićemo zadovoljnog i srećnog učenika, koji želi da produbljuje svoje znanje, poručuje Katarina Veljković, profesorka Prve kragujevačke gimnazije, čiji je projekat Escape room među 10 finalista za najbolje inovativno rešenje u oblasti nastave i učenja na svetskom takmičenju koje organizuje Evropska fondacija za obuku.

 • Katarina je jedna od 50 NAJBOLJIH UČITELJA PLANETE, a sada je sa učenicama osmislila GENIJALAN PROJEKAT za lakše i zabavnije učenje: Ušli su u FINALE, a treba im naša pomoć za POBEDU!

  zena.blic.rs

  Da školovanje može da bude zabavno i puno izazova i rada na zanimljivim idejama, pokazuje nam nastavnica Katarina Veljković koja je zajedno sa učenicima Prve kragujevačke gimnazije kreirala nesvakidašnji, inovativni projekat Escape Room. Ovaj projekat je u žestokoj konkurenciji 800 prijava iz 50 zemalja sveta izborio mesto u finalu prestižnih ETF Innovative Teaching & Learning nagrada!

 • Za roditelje Priručnik medijske i informacione pismenosti

  studiob.rs

  Ministar IT i informisanja Mihailo Jovanović pozvao je roditelje da koriste njima namenjen Priručnik medijske i informacione pismenosti, koji je nagrađen na ovogodisnjem nacionalnom festivalu integrisanih komunikacija Kaktus.

 • Priručnik medijske i informacione pismenosti za roditelje odneo prvu nagradu festivala Kaktus

  beta.rs

  Kampanja za Priručnik medijske i informacione pismenosti za roditelje je kao najbolja integrisana kampanja u oblasti medijske i digitalne pismenosti osvojila prvu nagradu na ovogodišnjem nacionalnom Festivalu integrisanih komunikacija "Kaktus", saopštilo je danas Ministarstvo informisanja i telekomunikacija.

 • Podržite projekat NASTAVNICE IZ SRBIJE koji je među 10 NAJBOLJIH INOVATIVNIH REŠENJA ZA UČENJE na svetu

  zena.blic.rs

  Prosvetni radnici imaju aktivnu i važnu ulogu u razvoju i vaspitanju mladih, a danas se u Srbiji obeležava Dan prosvetnih radnika. Kroz pružanje podrške njima, osiguravamo da potrebe budućih generacija u obrazovanju budu ispunjene.

 • Digitalni aktivizam ili da li možemo podići revoluciju iz fotelje?

  marketingmreza.rs

  Uvek smo onlajn. Dovoljno je samo da svoj digitalni uređaj povežemo na ruter ili uključimo mobilne podatke i imamo neograničen pristup svemu na internetu. Internet je danas važan deo života, čak su i Ujedinjene nacije pristup internetu proglasile jednim od ljudskih prava. Na putu ka poslu, u gradskom prevozu, ‘skrolujemo’ po društvenim mrežama, lajkujemo fotografije, video klipove, mimove… Svaki put kada lajkujemo sadržaj koji nam se dopada postajemo digitalni aktivisti.

 • Panel Propulsion: Digitalna pismenost je preduslov za digitalnu bezbednost (VIDEO)

  beta.rs

  Edukatorka Nacionalnog kontakt centra za bezbednost dece na internetu Emina Beković izjavila je danas da su roditelji na niskom stepenu svesti od opasnosti koje za decu postoje na internetu i da uglavnom nemaju znanje koje su mere zaštite.

 • Gostovanja: Vesti, TV Tanjug

  TV Tanjug

  Preterana upotreba mobilnih telefona postaje ozbiljna opasnost za decu. Prema istraživanju sprovedenom ove godine 93% dece od 10 do 18 godina ima sopstveni telefon i skoro polovina njih internet koristi više od 3 sata dnevno. Istraživanja su pokazala da preterano korišćenje interneta kod dece izaziva razne psihofizičke probleme. O tome govore gosti emisije - Branka Tišma dečiji psiholog i ispred programa Nova pismenost - Teodora Miljković.

 • Kad porastem neću biti bully

  marketingmreza.rs

  Svi znaju bivšeg muža Kim Kardashian. Slavljen kao jedan od najvećih hip hop muzičara svih vremena, (Kan)Ye je i veliki bully. Pošto internet sve pamti, podsetićemo se koga je sve Ye bullyngovao.

 • Prekomerna upotreba interneta utiče na mentalno zdravlje dece

  politika.rs

  Ministarka trgovine, turizma i telekomunikacija Srbije Tatjana Matić poručila je danas da je briga o mentalnom zdravlju jedno od najvažnijih pitanja današnjice, pogotovo u kontekstu digitalnog doba, odnosno zastupljenosti tih tehnologija, i to naročito među mladima.

 • Održan prvi CSR biznis hub u organizaciji Marketing mreže

  marketingmreza.rs

  Prvi CSR biznis hub pod sloganom „Oni to rade drugačije“, u organizaciji Marketing mreže, održan je od 3. do 5. oktobra u Mokrinu. U hub-u učestvovalo je 14 kompanija iz Srbije, koje realizuju najznačajnije CSR projekte na našem tržištu i lideri su kada je u pitanju održivo poslovanje.

 • Napredno targetiranje: Moć i nemoć navike

  marketingmreza.rs

  Zaštita ličnih podataka na internetu postala je odredica za pouzdanost kompanija i pokazatelj sigurnosti njihove usluge. Iako je osnovni cilj približiti se potrebama klijenata, zaštita privatnosti i unapređivanje politika mora ostati prioritet. Nalik psihoterapijskom kontekstu, zadatak je upoznati dubinsku motivaciju određenih ponašanja, a istovremeno biti i hipokratovski poverljiv.

 • Na medjunarodni Dan učitelja u Srbiji pokrenuta besplatna edukativna platforma Digitala.press

  beta.rs

  Regionalna organizacija Propulsion je na Svetski dan učitelja, koji se obeležava danas, pokrenula u Srbiji besplatnu edukativnu platformu za profesionalno usavršavanje Digitala.press.

 • Od kontroverzne platforme do korisnog alata za učenje i informisanje – TikTok i medijska pismenost

  marketingmreza.rs

  Medijska pismenost je u posljednje vrijeme pojam koji nam je preplavio kako online tako i offline život – slušamo o tome na vijestima, čitamo na portalima ali i učestvujemo u diskusijama sa prijateljima, kolegama i porodicom. Nekada je pojam pismenosti predstavljao osnovnu vještinu – mogućnost čitanja, pisanja i razumijevanja. Danas je taj pojam dosta širi i obuhvata mnoge sfere života, pa tako možemo govoriti o medijskoj, digitalnoj, ekonomskoj ili zdravstvenoj pismenosti. Sve te „vrste” pismenosti su nam nužne kako bismo se snalazili u moru informacija koje nam se svakodnevno i nemilosrdno serviraju, znali kako i koje od njih da usvojimo, te da vješto manevrišemo u kompleksnom medijskom svijetu.

 • Program Nova pismenost učinio javno dostupnim podatke o medijskim trendovima i navikama građana Srbije

  beta.rs

  Na 5. po redu kongresu OPENS FundCon V Element, koji stvara prostor za jačanje kapaciteta organizacija civilnog društva u cilju njihove održivosti, projekat Nova pismenost, koji partnerski sprovode Američka agencija za međunarodnu saradnju (USAID) i Propulsion, predstavio je svoje dosadašnje delovanje i uspešne kampanje proistekle iz istraživanja sprovedenih u okviru programa. Podaci koji su predstavljeni govore o medijskim trendovima i navikama građana Srbije i dostupni su javno na sajtu novapismenost.rs.

 • Dodeljene nagrade ‘Dragan Janjić’

  nuns.rs

  Nagrade "Dragan Janjic" urucene su danas na svecanosti u beogradskom Dorcol placu. Nagrade za najbolje akademske i istrazivacke radove na temu "Medijska pismenost", dodeljuju se po prvi put, a ustanovili su ih Novinska agencija Beta i Nezavisno udruzenje novinara Srbije (NUNS) u znak secanja na jednog od osnivaca agencije Beta i NUNS-a. Kako su saopstili NUNS i Beta, Ana Mirkovic je nagradjena za rad "Korelacija izmedju koeficijenta digitalne i medijske pismenosti i vestina koje su osnov savremenog gradjanskog drustva". Studentkinje Dragana Jovanovic i Kristina Sustic dobile su nagradu za rad "Kako sagovornici i institucije tretiraju studente novinarstva". Dve nagrade dodeljuju se u okviru programa "Nova pismenost" koji partnerski sprovode Americka agencija za medjunarodni razvoj (USAID) i "Propulsion". Nastavnik Vladislav Stojcic za rad "Korak ispred vestacke inteligencije - A Step Ahead Of AI" koji, po oceni zirija,"predstavlja hrabar, original i koristan iskorak u sistemu formalnog obrazovanja", lauerat je specijalne nagarde koju dodeljuje Agencija Beta.

 • USAID podržao projekat knjaževačkih učenika

  timocka.rs

  Projekat “Deca deci” koji čini tim učenika od 1. do 4. razreda OŠ “Dimitrije Todorović Kaplar” iz Knjaževca, jedni su od pobednika konkursa “Digitalna Ekspedicija Izazov” u kategoriji osnovnih škola. Konkurs drugu godinu zaredom zajedno realizuju, Zavod za unapređenje obrazovanja i vaspitanja (ZUOV), Zavod za vrednovanje kvaliteta obrazovanja i vaspitanja (ZVKOV) i Inicijativa „Digitalna Srbija” u okviru programa „Nova pismenost”, koji partnerski sprovode Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID) i Propulsion.

 • USAID podržao projekat knjaževačkih učenika: Deca postala eksperti za internet

  danas.rs

  Projekat “Deca deci” koji čini tim učenika od 1. do 4. razreda OŠ “Dimitrije Todorović Kaplar” iz Knjaževca, jedni su od pobednika konkursa “Digitalna Ekspedicija Izazov” u kategoriji osnovnih škola. Konkurs drugu godinu za redom zajedno realizuju, Zavod za unapređenje obrazovanja i vaspitanja (ZUOV), Zavod za vrednovanje kvaliteta obrazovanja i vaspitanja (ZVKOV) i Inicijativa „Digitalna Srbija” u okviru programa „Nova pismenost”, koji partnerski sprovode Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID) i Propulsion.

 • Poziv nastavnicima da se prijave za obuku o onlajn i hibridnoj nastavi

  danas.rs

  Nastavnici, stručni saradnici, direktori i prosvetni savetnici zainteresovani za pohađanje obuke „Onlajn i hibridna nastava u digitalno kompetentnoj ustanovi“, mogu da se krijave do četvrtka, 22. septembra, do kraja dana. Prijavni formular dostupan je na sajtu Zavoda za vrednovanje kvaliteta obrazovanja i vaspitanja. U okviru projekta „Nova pismenost“, Zavod u saradnji sa Inicijativom „Digitalna Srbija“ i Fondacijom Propulsion fond organizuje ovu obuku.

 • Medijska pismenost i oglašavanje: Promišljanje marketinških strategija

  marketingmreza.rs

  U istraživanju koje je Propulsion zajedno sa CeSID-om sproveo među predstavnicima biznis zajednice 2019. godine u okviru programa Nova pismenost koji partnerski sprovodimo sa Američkom agencijom za međunarodni razvoj, 54% ispitanika je reklo da njihove kompanije ulažu onoliko sredstava koliko moraju kada je u pitanju reklamiranje, kako bi njihovi proizvodi ili usluge ostali aktuelni.

 • Agencija Propulsion povodom Medjunarodnog dana pismenosti: Danas nije dovoljno samo pisati i čitati

  beta.rs

  Američka agencija za medjunarodni razvoj (USAID) i Propulsion ocenili su da je digitalna pismenost ključna za svakodnevni pristup informacijama i istakli da danas nije dovoljno samo čitati i pisati.

 • Da li smo u trendu?

  marketingmreza.rs

  Da li obraćamo pažnju na oznake na proizvodima koje kupujemo? Da li se proizvod testira na životinjama i da li su jaja od koka iz slobodnog uzgoja? Podržavamo li male proizvođače, i ne kupujemo proizvode brendova koji su poznati po mobingu, radu na crno, radu za minimalac? Da li lojalnost određenom brendu zavisi od toga što jasno komuniciraju da je koncept održivosti inkorporiran u svaki segment njihovog poslovanja ili samo prate trend da ne bi bili „cancel-ovani”?

 • Vreme nove pismenosti

  marketingmreza.rs

  Mislim da ne znam da koristim faks mašinu. Da, gotovo sam sigurna da ne znam da pošaljem faks. Ne znam ni kako funkcioniše, a malo se i bojim tog iskustva. Da li to znači da sam profesionalno nepismena? Bila bih da je sada 1996. godina. Setih se da imam kolegicu koja zna da koristi faks mašinu, samo nemamo čime i kome da ga pošaljemo.

 • Kako da svoje dete odbranimo od predrasuda i stereotipa

  tosamja.media

  Ako deci nametnemo krute ideje muškosti i ženstvenosti od malih nogu ili stereotipe o rasi i bogatstvu, ograničavamo njihov potencijal i zapravo nanosimo pravu štetu u kasnijem životu

 • InfoKG 7 dana: Fiat napustilo 1.300 radnika, Sud postaje Gradska kuća, Lav sa neobičnom kosom, Mateja se bori da upiše fakultet...

  infokg.rs

  Upotreba digitalnih tehnologija u nastavnom procesu predstavlja jako sredstvo za razvoj potrebnih veština za 21. vek kod budućih generacija. Ovo je dokazao i tim učenika Prve kragujevačke gimnazije kreirajući projekat Escape Room, zahvaljujući kome su postali jedni od pobednika konkursa “Digitalna ekspedicija Izazov”. Konkurs drugu godinu zaredom zajedno realizuju Zavod za unapređenje obrazovanja i vaspitanja, Zavod za vrednovanje kvaliteta obrazovanja i vaspitanja i Inicijativa „Digitalna Srbija”, a u okviru programa „Nova pismenost”, koji partnerski sprovode Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID) i Propulsion. Opširnije ovde: Učenici Prve kragujevačke gimnazije napravili projekat za unapređivanje digitalne pismenosti u nastavi.

 • #OkupiHosTim – Projekat učenika iz Bajine Bašte

  uzicemedia.rs

  #OkupiHosTim naziv je projekta srednjoškolaca iz Bajine Bašte sa konkursa na koji je pristiglo preko 170 prijava. Upotreba digitalnih tehnologija u nastavnom procesu predstavlja izuzetno „sredstvo“ za razvoj potrebnih veština za 21. vek kod budućih generacija. Kreirajući projekat #OkupiHosTim, učenici Gimnazije “Josif Pančić” iz Bajine Bašte, postali su jedni od pobednika konkursa “Digitalna ekspedicija Izazov”.

 • Subotica: „Malci digitalci” u pobedničkom timu

  vojvodinauzivo.rs

  “Malci-digitalci”, tim učenika prvog i drugog razreda OŠ “Ivan Milutinović” iz Subotice, jedni su od pobednika konkursa “Digitalna Ekspedicija Izazov” u kategoriji osnovnih škola. Konkurs drugu godinu zaredom zajedno realizuju, Zavod za unapređenje obrazovanja i vaspitanja (ZUOV), Zavod za vrednovanje kvaliteta obrazovanja i vaspitanja (ZVKOV) i Inicijativa „Digitalna Srbija” u okviru programa „Nova pismenost”, koji partnerski sprovode Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID) i Propulsion.

 • Kragujevački gimnazijalci među pobednicima konkursa Digitalna ekspedicija Izazov

  pressek.rs

  Projekat Escape Room, koji su kreirali učenici Prve kragujevačke gimnazije, jedan je od pobedničkih projekata u okviru konkursa “Digitalna ekspedicija Izazov“. U prvom ciklusu konkursa “Digitalna ekspedicija Izazov” pristiglo je 171 prijava iz 106 škola sa teritorija 80 gradova i opština Srbije, a projekat Escape Room je zahvaljujući svojim inovativnim pristupom uspeo da se nađe među odabranim pobednicima. Ovaj konkurs drugu godinu zaredom zajedno realizuju Zavod za unapređenje obrazovanja i vaspitanja, Zavod za vrednovanje kvaliteta obrazovanja i vaspitanja i Inicijativa „Digitalna Srbija” u okviru programa „Nova pismenost”, koji partnerski sprovode Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID) i Propulsion.

 • USAID podržao projekat učenika OŠ ”Ivan Milutinović” za unapređenje digitalne pismenosti

  vojvodjanski.com

  “Malci-digitalci”, tim učenika prvog i drugog razreda OŠ “Ivan Milutinović” iz Subotice, jedni su od pobednika konkursa “Digitalna Ekspedicija Izazov” u kategoriji osnovnih škola. Konkurs drugu godinu zaredom zajedno realizuju, Zavod za unapređenje obrazovanja i vaspitanja (ZUOV), Zavod za vrednovanje kvaliteta obrazovanja i vaspitanja (ZVKOV) i Inicijativa „Digitalna Srbija” u okviru programa „Nova pismenost”, koji partnerski sprovode Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID) i Propulsion.

 • Ambasadori odgovornog poslovanja

  bizlife.rs

  Upoznajte ljude koji su svoja znanja i iskustva ustupili malim i srednjim preduzećima pomažući im da usklade svoje poslovanje sa zakonskim obavezama i međunarodnim standardima, uz edukaciju potrošača o njihovim digitalnim pravima.

 • Negativan sadržaj u medijima problematičan za 70 odsto gradjana

  beta.rs

  U Srbiji se gradjani najčešće informišu preko televizije i internet portala, a čak 70 odsto gradjana smatra da u medijima ima previše negativnih sadržaja, rečeno je na konferenciji "Na kojoj smo medijskoj frekvenciji" koja je održana u okviru projekta "Nova pismenost".

 • Medijska pismenost postaje sve važnija, a godinama kontinuirano opada: Svi moraju da se edukuju o plasiranju informacija

  euronews.rs

  Indeks medijske pismenosti u Srbiji u protekle tri godine kontinuirano opada, jedan je od zaključaka sa konferencije "Na kojoj smo medijskoj frekvenciji", u okviru projekta Nova pismenost.

 • ŠTA JE MEDIJSKA PISMENOST I ZAŠTO JE BITNO DA NJOME OVLADAMO!? SOKOVIĆ: Moramo da naučimo da se odbranimo, jer smo na svakodnevnom nivou upućeni NA PREVIŠE INFORMACIJA! (VIDEO)

  pink.rs

  Darko Soković, direktor programa "Nova pismenost", kaže da je medijska pismenost tehnički termin koji se u nauci o medijima koristi već 30 godina. U pitanju je, kako kaže, veština presudna za 21. vek što je, u bukvalnom smislu kritičko razmišljanje.

 • Medijska pismenost presudna za borbu protiv negativnih sadržaja

  bizlife.rs

  Indeks medijske pismenosti u Srbiji u protekle tri godine kontinuirano opada i zato je važno da teme medijske pismenosti i kritičkog razmišljanja budu deo medijskog prostora na lokalnom i nacionalnim nivou, istaknuto je na konferenciji „Na kojoj smo medijskoj frekvenciji” koja je održana danas u Dorćol Platzu, u okviru projekta Nova pismenost koji zajednički realizuju Propulsion i Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID).

 • Istraživanje: Čak 79 odsto mladih informiše se preko društvenih mreža

  rs.n1info.com

  U Srbiji i dalje dominiraju televizija i internet portali, ali sa jednom bitnom razlikom – taj trend nije isti kada govorimo o mlađim generacijama. Čak 24 odsto generacije od 1996. do 2012. godišta ne želi uopšte da se informiše. Istraživanje koje smo sproveli pokazalo je da se 79 odsto mladih informiše putem društvenih mreža, a po prvi put u Srbiji Instagram ima više korisnika nego Fejsbuk – 3,05 miliona, istakla je Slađana Komatina iz Centra za slobodne izbore i demokratiju (CeSID) na konferenciji „Na kojoj smo medijskoj frekvenciji” u okviru projekta Nova pismenost, koji zajednički realizuju Propulsion i Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID).

 • RASPISAN KONKURS ZA NAGRADU "DRAGAN JANJIĆ" – TEMA “MEDIJSKA PISMENOST”

  mc.rs

  Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) i novinska agencija Beta, raspisali su konkurs za nagradu „Dragan Janjić” za najbolje akademske i istraživačke radove, na temu „Medijska pismenost”. Biće dodeljene dve nagrade u iznosu od 160 000 dinara bruto – za najbolji štampani rad i najbolji multimedijalni rad. Konkurs se raspisuje uz podršku programa „Nova pismenost”, koji partnerski sprovode Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID) i Propulsion.

 • Gostovanje: Uranak, K1 Televizija

  K1

  Generacijski jaz današnjih roditelja i njihove dece možda se i najviše ogleda u kontekstu interneta. Ipak, načini za premošćivanje ovog jaza svakako postoje, a smernice se mogu naći i u Priručniku medijske i digitalne pismenosti za roditelje. O ovome, ali i tome kako izgraditi odnos poverenja roditelja i dece, i drugim srodnim temama, govorio je naš Goran Zarić za K1 Televizija.

 • Gostovanje: Danas, Regionalna televizija Kraljevo

  RTV Kraljevo

  Društvene mreže, influenseri, i novi digitalni mediji imaju ogroman uticaj na decu i mlade, a roditelji i nastavnici mentorsku ulogu u usmeravanju i edukaciji. O ovim temama, govorila je nastavnica srpskog jezika i književnosti iz Gimnazije Kraljevo, Marina Panić za RTV Kraljevo i Ibarske novosti. Dotakla se i implementacije onlajn nastave i njene dobre prakse, kao i Priručnika medijske i informacione pismenosti za roditelje koji možete skinuti na linku: https://novapismenost.rs/.

 • Gostovanja: Al Jazeera Balkans

  Al Jazeera Balkans

  Analogni roditelji u digitalnom svetu njihove dece... Znamo da može biti izazovno - zato smo i pripremili Priručnik medijske i informacione pismenosti za roditelje. U njemu ćete pronaći najrazličitije savete i smernice za razgovor sa decom na temu sadržaja na TikToku, influensera, kako se zaštiti od digitalnog nasilja, ali i razvoja kritičkog razmišljanja kada su u pitanju internet i novi mediji. O ovome su govorili i naš Goran Zarić i psihološkinja Ana Mirković i medijska stručnjakinja Ana Martinoli za Al Jazeera Balkans.

 • Međunarodni dan borbe protiv govora mržnje; USAID: Odgovornost na roditeljima i nastavnicima

  rts.rs

  Prvi put ove godine, Ujedinjene nacije ustanovile su Međunarodni dan borbe protiv govora mržnje koji se obeležava 18. juna. Prema brojnim relevantnim istraživanjima, govor mržnje kontinuirano raste u javnom prostoru pa samim tim i u medijskim sadržajima, a više od polovine mladih u Srbiji doživelo je neprijatnosti na internetu, navode iz Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID).

 • USAID: Govor mržnje raste u javnom prostoru, na odraslima da nauče decu prihvatanju različitosti

  novimagazin.rs

  Više od polovine mladih u Srbiji doživelo je neprijatnosti na internetu a istraživanja pokazuju i da govor mržnje kontinuirano raste u javnom prostoru, a samim tim i u medijskim sadržajima, upozorila je danas Američka agencija za medjunarodni razvoj (USAID).

 • У ОКВИРУ ПРОГРАМА „НОВА ПИСМЕНОСТ“ ОДРЖАН СЕМИНАР ЗА НАСТАВНИКЕ

  smederevskenovine.rs

  Препознајући потенцијал наставног кадра у мотивацији и усмеравању младих, у оквиру програма „Нова писменост“, који партнерски спроводе Америчка агенција за међународни развој (USAID) и „Propulsion“, а уз подршку компаније АстраЗенека, креиран је онлајн семинар „Mission: ОXYGEN – Znanje za next level“ који је представљен наставницима основних школа из Смедерева у просторијама Регионалног центра за професионални развој запослених у образовању. Наставници су били у прилици да се упознају са семинаром који је доступан и путем онлајн платформе, захваљујући коме могу да стекну нова знања из области медијске и дигиталне писмености, пројектне наставе, као и здравствене писмености и здравих стилова живота, укључујући и превенцију пушења код предадолесцената, а затим да стечено знање теоријски и практично примене у настави.

 • Na društvenim mrežama deluje da su svi savršeno MIŠIĆAVI I ZGODNI, ali to je varka – evo kako da svom detetu pomognete da zavoli sebe i prihvati svoje telo

  blic.rs

  Od reklama, bilborda, izbora voditeljki, muzičkih spotova, filmova, serija, pa do objava na društvenim mrežama – deca i mladi su preplavljeni porukama o tome kako bi trebalo izgledati, čime postići i održati lepotu, fizičku atraktivnost i šta znači imati poželjan fizički izgled.

 • Gostovanje: Razglednice, RTV1

  RTV1

  Istraživanje medijske, informacione i digitalne pismenosti iz prošle godine pokazuje da se čak 79% madih informiše preko društvenih mreža. O ovome govori Goran Zarić, menadžer programma Nova pismenost.

 • Gostovanje: Novi Dan, N1

  N1

  Mladi ne veruju da im odrasli mogu pomoći da se zaštite ili snađu u onlajn prostoru, a odrasli pak ostavljaju mlade da sami suvereno vladaju digitalnim svetom. Šta je u ovome pogrešno, a šta može biti rešenje? O ovome je za N1 Srbija govorila psihološkinja Ana Mirković. P.S. A za sve one nestrpljive koji žele odmah da saznaju šta to mogu da urade da ih ne pregazi digitalno vreme njihove dece, skinite Priručnik medijske i informacione pismenosti za roditelje: https://novapismenost.rs/

 • BEOGRAD PRVI PO BIZNIS USLOVIMA: Prestonica sa najvećim potencijalom u konkurenciji 100 gradova

  novosti.rs

  BEOGRAD je proglašen za grad sa najvećim ekonomskim potencijalom u konkurenciji od 100 najvećih gradova u regionu "Emerging Europe" - "Evropa u usponu". Kako je saopšteno iz Vlade Srbije, ovo priznanje naša prestonica osvaja drugu godinu zaredom, a pomenuti region obuhvata 23 ekonomije centralne, istočne, jugoistočne Evrope i južnog Kavkaza, od kojih su 11 članice EU - Estonija, Letonija, Litvanija, Bugarska, Hrvatska, Češka, Mađarska, Poljska, Ruminija, Slovačka i Slovenija.

 • Telefon u ruke, a pamet u glavu

  tosamja.media

  Roditelji treba da razumeju i uvaže potrebe deteta, ali i da budu svesni prirode same tehnologije i vremena u kome živimo, pažljivo planirajući korišćenje mobilnih telefona u dnevnim aktivnostima

 • Na društvenim mrežama deluje da su svi savršeno MIŠIĆAVI I ZGODNI, ali to je varka – evo kako da svom detetu pomognete da zavoli sebe i prihvati svoje telo

  blic.rs

  Od reklama, bilborda, izbora voditeljki, muzičkih spotova, filmova, serija, pa do objava na društvenim mrežama – deca i mladi su preplavljeni porukama o tome kako bi trebalo izgledati, čime postići i održati lepotu, fizičku atraktivnost i šta znači imati poželjan fizički izgled.

 • VIŠE OD POLOVINE MLADIH JE DOŽIVELO NEPRIJATNOSTI NA INTERNETU! Kroz razgovor naučite svoju decu kako da na nasilje odgovore – ljubavlju

  blic.rs

  Govor mržnje kontinuirano raste u javnom prostoru, samim tim, i u medijskim sadržajima. Društvene mreže i mogućnost da svaki korisnik može da bude anoniman učinili su širenje govora mržnje i njegove posledice po stvaran život složenim, a istraživanja pokazuju da je više od polovine mladih doživelo neprijatnosti na internetu. Dok, sa jedne strane, imamo vrednosti i kvalitet demokratizovanih, dostupnih i „slobodnih” onlajn medija, istovremeno imamo nepregledne prostore agresivnih, uvredljivih anonimnih komentara, propagandnih i neodgovorno oblikovanih sadržaja, kao i mnogo lakše širenje, deljenje sadržaja koji mogu biti opasni i podsticati netoleranciju.

 • Oko 60% tinejdžera ima profil na društvenim mrežama BEZ ZNANJA RODITELJA: Važno je naučiti ih kako da se zaštite, jer oni ne znaju da SVAKI KLIK može da otkrije više nego što žele

  blic.rs

  U poslednje vreme sve češće slušamo o privatnosti, ličnim podacima, digitalnom otisku i ambiciji velikih kompanija da nas kontrolišu tako što će (zlo)upotrebiti podatke koje im dajemo. Važno je da ne skliznemo u neopravdanu brigu i strahove koje mogu da nam uskrate sve prednosti i mogućnosti digitalnih tehnologija, već da promislimo i razumemo na koji način informacije koje delimo onlajn zadiru u našu privatnost i lične živote, a posebno dece i omladine koji su najaktivniji onlajn.

 • DECA KAO SUNĐER UPIJAJU RIJATILI: Kako ih usmeriti da poštuju prave vrednosti

  blic.rs

  O rijalitijima i njihovim uticajima na decu govori se na nivou statističke greške, a činjenica je da u porodicama gde stariji prate ovakav program, deca kao sunđer upijaju sve rasprave, znaju sve učesnike, imaju svoje favorite i ogroman prostor za identifikaciju sa nekim od njih. Takođe, informacije o dešavanjima u rijaliti programima dolaze do dece i putem interneta, naročito putem društvenih mreža, koje su preplavljene informacijama o odnosima i situacijama „na terenu”.

 • "Zašto Pepeljuga ne ide u školu?" i druga važna pitanja koja MORATE svom detetu da postavite NA VREME, kako ne bi postalo žrtva stereotipa i predrasuda

  blic.rs

  Jedna od neizbežnih tema kada je roditeljstvo u pitanju poslednjih godina svuda u svetu je izloženost ekranima i medijskim sadržajima.

 • Na Svetski Dan bez duvana predstavljen program medijske, digitalne, i zdravstvene pismenosti

  beta,rs

  Nastavnici i nastavnice imaju aktivnu i važnu ulogu u razvoju i vaspitanju mladih. Kroz nastavu oni mogu da im približe određene teme, budu podrška i saveznik u zdravom odrastanju. Prepoznajući potencijal nastavnog kadra u motivaciji i usmeravanju mladih, u okviru programa Nova pismenost koji partnerski sprovode Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID) i Propulsion, a uz podršku kompanije AstraZeneca, kreiran je onlajn seminar MISSION: OXYGEN Znanje za next level koji je povodom Svetskog dana bez duvana predstavljen nastavnicima osnovnih škola iz Subotice.

 • Nastavnicima u Leskovcu predstavljena obuka nastala u saradnji USAID-a i privatnog sektora

  jugpress.com

  Nastavnici i nastavnice imaju aktivnu i važnu ulogu u razvoju i vaspitanju mladih. Kroz nastavu oni mogu da im približe određene teme, budu podrška i saveznik u zdravom odrastanju. Prepoznajući potencijal nastavnog kadra u motivaciji i usmeravanju mladih, u okviru programa Nova pismenost koji partnerski sprovode Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID) i Propulsion, a uz podršku kompanije AstraZeneca, kreiran je onlajn seminar MISSION: OXYGEN Znanje za next level koji je predstavljen nastavnicima osnovnih škola iz Leskovca.

 • Nastavnici ključ medijskog, digitalnog i zdravstenog opismenjavanja osnovaca

  sandzaklive.net

  Nastavnici i nastavnice imaju aktivnu i važnu ulogu u razvoju i vaspitanju mladih. Kroz nastavu oni mogu da im približe određene teme, budu podrška i saveznik u zdravom odrastanju. Prepoznajući potencijal nastavnog kadra u motivaciji i usmeravanju mladih, u okviru programa Nova pismenost koji partnerski sprovode Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID) i Propulsion, a uz podršku kompanije AstraZeneca, kreiran je onlajn seminar MISSION: OXYGEN Znanje za next level koji je predstavljen nastavnicima osnovnih škola sa ovog područja.

 • Skup USAID-a i Propulsion Fonda: Uz manjak znanja, onlajn poslovanje donosi rizike

  tanjug.rs

  Violeta Jovanović iz NALED-a navodi da se sa razvojem digitalizacije i Javne uprave smišljaju konkretna digitalna rešenja koja će pomoći da se izgrade nove veštine, poverenje i dijalog.

 • Marinović: U 4.032 subjekta imenovana posebna lica za zaštitu podataka o ličnosti (VIDEO)

  beta.rs

  Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti Milan Marinović izjavio je danas da je do sada u 4.032 ustanove, preduzeća ili kompanija imenovana posebno zadužena osoba za zaštitu podataka o ličnosti, a da bi za poštovanje zakona bilo potrebno da se takvo radno mesto otvori u još nekoliko desetina hiljada subjekata.

 • Projekat Digitalna ekspedicija u užem izboru za evropsku nagradu

  beta.rs

  Karavan digitalnih veština, pismenosti i bezbednosti Digitalna ekspedicija u užem je izboru za ovogodišnju nagradu "Evropa u nastajanju" (Emerging Europe). Nagrada "Evropa u nastajanju" je sastavni deo programa "Budućnost Evrope u nastajanju" (Future of Emerging Europe) koji se sprovodi u 23 zemlje centralne, istočne, jugoistočne Evrope i južnog Kavkaza.

 • KAMPANJA USMERENA NA MEDIJSKU PISMENOST U BIOSKOPIMA

  mc.rs

  Spotovi na ključne teme digitalne i medijske pismenosti emitovaće se narednih mesec dana pred dnevne projekcije dečjih filmova u Cineplexx bioskopima. Prema istraživanjima CESID-a, 79 odsto mladih u Srbiji informiše se preko društvenih mreža, a influenseri utiču na čak 50 odsto dece uzrasta od 12 do 14 godina. Imajući to u vidu, važno je da roditelj, pored brige o količini vremena koje dete provodi na mreži, nastoji da utiče i na kvalitet tog vremena, kao i zaštitu deteta od različitih oblika nasilja na internetu.

 • Priručnik medijske pismenosti za roditelje – šta VI morate znati da bi vaše dete bilo bezbedno u virtuelnom svetu

  zelenaucionica.com

  Istraživanje koje je sproveo Centar za slobodne izbore i demokratiju (CeSID) pokazuje da se 79% mladih u Srbiji informiše preko društvenih mreža, dok influenseri utiču na čak 50% dece od 12 do 14 godina. Zbog toga je važno da pored toga što roditelj brine o tome koliko vremena dete provodi na mreži, usredsredi se i na to kako dete provodi vreme na mreži.

 • Gostovanje: UNA DAN, UNA

  UNA TV

  Stariji građani i građanke informišu se putem televizije, srednja generacija preko portala, a mladi najčešće na društvenim mrežama. Bez obzira na to koliko često koristimo internet, teškoće snalaženja u digitalnom prostoru osim roditelja, nastavnika, ili starijih građana, pogađaju i decu i mlade. Kod mlađih generacija ima puno prostora za razvijanje digitalne i medijske pismenosti kao preduslova za prepoznavanje lažnih vesti i oglašavanja na internetu, izbegavanja negativnih sadržaja ili onlajn nasilja i drugih negativnih pojava. Ove teme obrađuje i Priručnik medijske i informacione pismenosti za roditelje, koji smo razvili u okviru programa Nova pismenost u partnerstvu sa USAID Serbia, zajedno sa Ministarstvo kulture i informisanja. Možete ga besplatno preuzeti na sajtu: https://novapismenost.rs/. Deo priručnika posvećen je i influenserima i njihovoj ulozi u medijskom prostoru, o čemu je govorio naš Goran Zarić za UNA TV.

 • Dilema svakog roditelja: Kada deci prvi put dati mobilni? Evo šta kažu stručnjaci

  blic.rs

  Mobilni telefoni su deo trenda tzv. digitalne zavisnosti – potrebe da u svakom trenutku budemo onlajn, povezani sa internetom, a tome doprinose i navike koje gradimo upravo koristeći mobilne telefone. Istraživanja pokazuju da ekrane mobilnih telefona proveravamo, u proseku, svakih 12 minuta, a preko dve trećine mlađih od 35 godina ekran mobilnog telefona pogleda u prvih pet minuta nakon buđenja. Opčinjenost ekranom vrlo često počinje da ugrožava vreme koje deca i omladina provode sa svojim vršnjacima, porodicom i prijateljima u živom, realnom dijalogu.

 • Želite da SVOJE DETE NAUČITE DA INTERNET KORISTI na smislen, funkcionalan i bezbedan način? Sada postoji BESPLATAN onlajn priručnik napravljen upravo za vas

  blic.rs

  USAID i Ministarstvo kulture i informisanja pripremili su onlajn priručnik za roditelje koji imaju želju da nauče svoju decu kako da odgovorno koriste internet i druga savremena sredstva i medije komunikacije.

 • NE BUDITE “KRINDŽ” RODITELJ Nije svejedno kako ćete s kojim detetom razgovarati o sadržajima na internetu – pristup mnogo zavisi od OVE STVARI

  blic.rs

  Deca 21. veka kroz digitalni svemir plivaju kao ribe u vodi, dok se roditelji ponekad snalaze kao ribe na suvom. Živeti, učiti, imati decu i pratiti njihov život u on/off line svetu stvarno može da bude prlično frustrirajuće za roditelje koji su rođeni u analogno doba i koji su većinu slobodnog vremena provodili na klupicama u parku sa društvom ili simpatijom, prepričavajući najnovije tračeve.

 • Kada je vreme za mobilni?

  blic.rs

  Danas deca već u prvim razredima osnovne škole dobijaju mobilni telefon.

 • Deca se u Srbiji ne odvajaju od mobilnog. Da li ih treba POTPUNO zabraniti u školama ili ćemo tako napraviti KARDINALNU GREŠKU

  blic.rs

  Francuska je pre nekoliko godina u osnovnim školama u potpunosti deci zabranila korištenje mobilnih telefona. Dakle, ne samo za vreme nastave kao što je do sada bio slučaj, već i za vreme odmora, ručka, odnosno čitavog vremena dok su deca u školi. Mnogi se pitaju treba li takav propis doneti i u Srbiji?

 • Deca masovno beže sa Fejsbuka i to zbog roditelja: Dobre vaspitne mere ili put u još veći problem?

  blic.rs

  Tinejdžeri, odnosno adolescenti masovno beže sa Fejsbuka. Možda vam zazvuči kao neslana šala ili "horor" film, ali je to, kako su pokazali rezultati "Facebook-Cambridge Analytic-a", realnost. Horor za Marka Zukerberga, ali važno pitanje za roditelje jer mladi korisnici ove društvene mreže odlaze sa njen jer se na nju priključuje sve veći broj njihovih roditelja.

 • Gostovanje: Euronews Jutro, Euronews

  Euronews

  U okviru programa Nova pismenost koji sprovode USAID i Propulsion uorganizuje se obuka medijske pismenosti državnih službenika. Gost emisije - Saša Mirković.

 • Javni službenici u Srbiji prošli trening medijske i digitalne pismenosti

  juznevesti.com

  Kako bi unapredili svoje usluge i komunikaciju sa građanima, službenici javne uprave u Srbiji prošli su dvodnevni trening iz oblasti medijske i informacione pismenosti u prostorijama Nacionalne akademije za javnu upravu (NAJU).

 • Medijska i digitalna pismenost službenika Javne uprave

  rts.rs

  U okviru programa "Nova pismenost", koji partnerski sprovode Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID) i "Propulsion", održana je dvodnevna obuka medijske i informacione pismenosti za službenike Javne uprave u prostorijama Nacionalne akademije za javnu upravu.

 • Unapredjivanje rada javne uprave edukacijom o medijskoj pismenosti (VIDEO)

  beta.rs

  Obuka medijske i informacione pismenosti za službenike javne uprave održzana je juče i danas u Nacionalnoj akademiji za javnu upravu (NAJU).

 • #izazov2022: Uvek smo svi bili mediji, samo kroz druge kanale…

  marketingmreza.rs

  Martina Petrović, Head of Corporate Communications, Lidl Srbija, na forumu IZAZOV 2022 učesnica je panela na temu Danas smo svi mediji! (powered by USAID Srbija & Propulsion). Tim povodom, za Marketing mrežu govori koja je odgovornost brendova kada je u pitanju medijska i digitalna pismenost.

 • ŠTA NAM JE DONELO PARTNERSTVO SA AMERIČKIM GIGANTOM Branko Milutinović za Blic: "Želimo da se glas mladih bolje čuje"

  blic.rs

  Istaknuta tema na završnom danu Kopaonik biznis foruma jedna je od odlučujućih za održivost svakog društva - to je podrška mladima i njihovom obrazovanju. Panel “Šta mladi misle o biznisu” u organizaciji UNICEF-a Srbija koji se održava 9. marta, otvoriće dijalog između mladih i privrede, stvarajući razumevanje oko glavnih izazova mladih kroz obrazovanje i zapošljavanje, i toga kako privreda može bolje da ih podrži.

 • Матић: 342 кривична дела злоупотребе деце на интернету

  rtv.rs

  Национални контакт центар за безбедност деце на интернету примио је више од 26.000 позива, мејлова и порука, а од обрађених преко 5.000 предмета утврђено је да постоје 342 кривична дела злоупотребе деце на интернету, навела је данас министарка трговине, туризма и телекомуникација Татјана Матић.

 • Новосадски средњошколци међу победницима другог ученичког конкурса

  dnevnik.rs

  У великој конкункуренцији на другом по реду ученичком конкурсу за креирања дигиталних образовних садржаја, проглашено је седам победничких пројеката који имају за циљ да у наредном периоду допринесу повећању нивоа дигиталне писмености ученика, али и опште популације.

 • Nagrađeno sedam učeničkih projekata za unapređenje digitalne pismenosti u Srbiji

  rs.n1info.com

  Na konkursu "Digitalna ekspedicija - Izazov 2021/2022", izabrano je sedam učeničkih projekata iz sfere digitalne pismenosti a timovi će u narednih šest nedelja realizovati svoje projektne ideje za koje će imati finansijsku podršku, konsultacije i mentorstvo eksperata.

 • Želje

  bizlife.rs

  Dok se u poslovnom svetu odvija bitka za uvide u internet-trendove i njihovu konsolidaciju u liderske pozicije, jedna suptilnija bitka za budućnost čitave generacija bije se pomalo iza kulisa domaćeg neta. Nje postanemo svesni svaki put kad ispliva nešto bizarno, strašno ili, videli smo, smrtonosno. Šta nama ostaje da shvatimo, dokučimo i dosegnemo, ne bi li nam 2022. bila najuspešnija do sada?

 • Stipendija za istraživanje iz oblasti medijske pismenosti nosiće ime preminulog urednika Bete

  danas.rs

  Konkurs za stipendiju za istraživanje i naučne radove iz oblasti medijske pismenosti, koja će nositi ime preminulog glavnog i odgovornog urednika agencije Beta Dragana Janjića, biće raspisana početkom naredne godine, u saradnji s programom „Nova pismenost“.

 • Onlajn konferencija “Digitalni imunitet za 21. vek” 21. decembra od 10.30h

  communications.rs

  Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije u saradnji sa USAID programom Nova pismenost organizuje onlajn konferenciju pod nazivom „Digitalni imunitet za 21. vek – novi koncept medijske pismenosti“ koja će se uživo prenositi iz Narodnog muzeja u Beogradu 21. decembra 2021. godine sa početkom od 10.30 časova. Publika će događaj moći da prat putem jutjub kanala Ministarstva kulture i informisanja.

 • Godfri: Nema mesta ili institucije kojoj USAID nije bio partner u Srbiji

  rs.n1info.com

  Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID) obeležila je večeras 20 godina partnerstva sa Srbijom, u koju je od 2001. godine uložila 882 miliona dolara, a američki ambasador u Srbiji Entoni Godfri je istakao da nema sredine ili oblasti u kojoj ova agencija nije "umešala prste".

 • Potpisan važan memorandum: Zaštita podataka o ličnosti kao stub odgovornog poslovanja

  telegraf.rs

  Poverenik Milan Marinović kaže da su razvoj novih tehnologija i pandemija povećali ponudu i potražnju različitih roba i usluga u digitalnoj sferi

 • Poverenik za informacije: Potpisan Memorandum o saradnji sa programom Nova pismenost (VIDEO)

  beta.rs

  Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti Milan Marinović izjavio je danas da je Memorandum o saradnji sa programom Nova pismenost koji je danas potpisan, pomoći gradjanima Srbije i kompanijama kako da štite podatke i odgovorno posluju.

 • Gostovanja: Jutro, Prva

  Prva

  Onlajn i oflajn zajedno čine našu jedinstvenu realnost. Odrasli se na to sporije navikavaju, ali je mladim ljudima to samorazumljiva činjenica. Zato je neophodno da deca uče da kritički promišljaju sadržaj na mrežama, prepoznaju sajber-nasilje i znaju kako da se zaštite na internetu – „još od rođenja”. O svemu što i mi mislimo o važnosti medijske, informacione i digitalne pismenosti u svetu influensera, tih novih, moćnih medija novog doba, govori za Jutro na Prvoj Jelena Radovic - Leca Šargarepica, sociološkinja i mentorka #InfluenceAcademy koju realizujemo zajedno s kompanijom Meta.

 • Gostovanja: Među nama, Nova S

  Nova S

  Svaki četvrti građanin prati između 10 i 19 influensera, pokazalo je istraživanje naših partnera iz CESID-a. Kakav je stvarni uticaj influensera na nas? Za emisiju Medju Nama televizije NOVA S govori naša Vanja Bankovic.

 • Mladi na meti mržnje sa interneta

  danas.rs

  Žrtve digitalnog nasilja mogu biti i momci i devojke. Dečaci pre svega doživljavaju neki vid psihičkog nasilja ili pretnje, dok su devojke više izložene seksualnom nasilju.

 • Nasilje na internetu treba odmah prijaviti, ključ prevencije je otvoreni razgovor dece i roditelja

  nedeljnik.rs

  Svaki slučaj ugrožavanja bednosti dece i mladih na internetu i društvenim mrežama treba obavezno prijaviti Nacionalnom kontakt-centru za bezbednost dece na internetu na broj 19833 ili putem platforme pametnoibezbedno.gov.rs čim se dogodi, a ako poruke sadrže pretnje nasiljem, uhođenje, napastovanje, dečju pornografiju i sl., potrebno je, pored Centra, neodložno obavestiti i policiju.

 • ČETVRTINA SUICIDA KOD MLADIH DO 25 GODINA: Digitalno nasilje prijaviti na broj 19833

  novosti.rs

  SVAKI slučaj ugrožavanja bednosti dece i mladih na internetu i društvenim mrežama treba obavezno prijaviti Nacionalnom kontakt-centru za bezbednost dece na internetu na broj 19833 ili putem platforme pametnoibezbedno.gov.rs čim se dogodi, a ako poruke sadrže pretnje nasiljem, uhođenje, napastvovanje, dečju pornografiju i slično, potrebno je, pored Centra, neodložno obavestiti i policiju, saopštavaju iz ove institucije.

 • Nova pismenost: Nasilje na internetu odmah prijaviti

  novimagazin.rs

  Više od petine gradjana ne zna na koji način bi se zaštitili od zlostavljanja na internetu, a ove godine je 37 odsto ispitanika doživelo neprijatnost u onlajn prostoru, saopšteno je danas

 • Ministarka: Internet i društvene mreže moraju biti bezbedan prostor za svakoga

  rs.n1info.com

  Internet i društvene mreže za svakoga u Srbiji moraju biti pre svega bezbedan prostor. Digitalna pismenost, stalno učenje i prevencija ključne su veštine za nas i našu decu, izjavila je ministarka trgovine, turizma i telekomunikacija Tatjana Matić.

 • MLADI VIŠE VERUJU INFLUENSERIMA NEGO RODITELJIMA: Rezultati istraživanja zabrinjavajući

  novosti.rs

  SVAKI četvrti građanin Srbije uzrasta od 12 do 60 godina kaže da prati između 10 i 19 influensera, a svaki deveti kupuje proizvode koji oni preporučuju.

 • Gostovanja: Beograde dobar dan, Studio B

  Studio B

  O uticaju influensera na društvo pričale su Vanja Baković i Nina Stanković. Gošće su takođe pričale i o akademiji za influensere

 • Istraživanje: Svaki četvrti gradjanin Srbije prati od 10 do 19 influensera

  beta.rs

  Svaki četvrti gradjanin Srbije uzrasta od 12 do 60 godina prati izmedju 10 i 19 influensera, a svaki deveti kupuje proizvode koji oni preporučuju, pokazalo je istraživanje koje je sproveo CeSID za program Nova pismenost.

 • Gostovanje: Euronews Jutro, Euronews

  Euronews

  Digitalna pismenost je jedna od najvažnijih veština koje danas treba da imamo, a to potvrđuje i istraživanje organizacije Propulsion od ove godine koje je pokazalo da 97 odsto ispitanika starosti između 12 i 60 godina ima pristup interenetu, rekao je za Euronews Srbija Goran Zarić iz ove organizacije.

 • Svaka 4. osoba uzrasta od 12 do 60 godina prati influensere

  rtv.rs

  Svaki četvrti građanin Srbije uzrasta od 12 do 60 godina kaže da prati između 10 i 19 influensera, a svaki deveti kupuje proizvode koji oni preporučuju, pokazuju rezultati istraživanja koje je sproveo CeSID za program Nova pismenost, koji partnerski vode Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID) i organizacija Propulsion.

 • Susan Fritz, USAID Mission Director in Serbia: The United States and Serbia have been close allies for 140 years

  diplomacyandcommerce.rs

  USAID’s strategic goal for the next five years is to build on the achievements of our 20 years of partnership to support Serbia’s efforts to create more and better paying jobs and to build highly functioning government institutions that provide citizens with the services they need

 • Saznajte sve o konkursu „Digitalna ekspedicija Izazov”

  rts.rs

  Konkurs „Digitalna ekspedicija Izazov 2021/2022“ namenjen je timovima osnovnih i srednjih škola u Srbiji i drugu godinu zaredom organizuje se sa ciljem kreiranja digitalnih obrazovnih sadržaja koji će doprineti povećanju nivoa digitalne pismenosti učenika.

 • Gostovanje: Jutro, Prva

  Prva

  Novi Pazar je ovog vikenda domaćin karavanu "Digitalna ekspedicija" u okviru kojeg građani imaju priliku da se upoznaju sa elektronskim javnim uslugama koje su dostupne na sajtu e-uprave, principima elektronske trgovine, osnovama bezbednog korišćenja društvenih mreža, kao i ostalim pogodnostima digitalnog prostora.

 • Novi Pazar poslednja stanica Digitalnog karavana

  sandzakpress.net

  Građani Novog Pazara imaće tokom vikenda priliku da se u okviru karavana “Digitalna ekspedicija” upoznaju sa elektronskim uslugama i trgovinom, osnovama digitalne bezbednosti i pismenosti, kao i ostalim pogodnostima koje nudi digitalni prostor i omogućavaju nove tehnologije.

 • Gostovanja: Dnevnik, RTV Novi Pazar

  RTV Novi Pazar

  Karavan "Digitalna ekspedicija" dolaskom u Novi Pazar završava ovogodišnje putovanje, a osnovne i srednje škole mogu da se prijave na Izazov i dobiju podršku za razvoj otvorenih obrazovnih digitalnih resursa.

 • Gostovanje: Euronews Jutro, Euronews

  Euronews

  Svi koji imaju pristup internetu, odnosno društvenim mrežama, svakim klikom na dugme "objavi" postaju mediji, pošto time svoje poruke, vrednost i narative šire dalje "publici". Influenseri na mrežama koji imaju više desetina hiljada pratilaca, mogu da vrše izuzetno veliki uticaj na mlade ističe za Euronews Srbija projektna menadžerka Influens akademije Vanja Banković. Ona naglašava da se novi oblici medija više ne mogu ignorisati i zato smatra važnim da se, kroz ovaj projekat novoosnovane akademije, na društvenim mrežama mladima kreira kvalitetan sadržaj sa pouzdanim informacijama i dobrim vrednostima.

 • Gostovanje, URANAK1, K1

  K1

  Influenseri su novi uticajni mediji i neophodno je regulisati i samoregulisati ovu oblast. Za URANAK1 govore Vanja Banković, menadžerka programa Influens akademije i Aleksa Todorović, influenser.

 • Gostovanja: Razglednice, RTV1

  RTV1

  "Digitalna ekspedicija izazov'' je konkurs namenjen timovima osnovnih i srednjih škola, koje pored učenika čine i nastavnici-mentori. Njihov zadatak je da pripreme idejni projekat za kreiranje digitalnog otvorenog resursa.

 • Gostovanja: Jutarnji program, RTS1

  RTS1

  Konkurs za učenike "Digitalna ekspedicija Izazov" održava se drugu godinu s ciljem da se osnovci i srednjoškolci takmiče u kreiranju digitalnih obrazovnih sadržaja koji će doprineti povećanju nivoa digitalne pismenosti. Nagradni fond je milion dinara. Tijana Stefanović iz te inicijative, istakla je da učenici imaju veliki pristup digitalnim alatima i različitim informacijama. Konkurs je, kaže otvoren za aplikaciju, video igru, bilo koju formu za koju đaci misle da im je zanimljiva i da oni kroz takav resurs uče.

 • Gligorijević: Važno je sa influenserima govoriti o odgovornosti na društvenim mrežama

  danas.rs

  Novinarka Jovana Gligorijević ocenila je da je važno da se sa influenserima govori o medijskoj i digitalnoj pismenosti, pojmu medija i odgovornosti na društvenim mrežama, jer su oni „budući kreatori javnog mnjenja i budućnost medija“.

 • Svakim klikom na "objavi" postajemo mediji

  b92.net

  Tokom protekla tri dana održana je velika edukativna online konferencija "Logovanje za novo doba", u organizaciji organizacije Propulsion i kompanije Facebook (Meta), koju je pratilo nekoliko desetina hiljada ljudi širom zemlje i regiona.

 • Dunja Jovanović: Šta je stvarno, a šta reklama na profilima influensera

  nova.rs

  Ogroman uticaj influensera, pre svega na mlade, pokreće pitanje odgovornosti za ono što objavljujemo na mrežama, ali i pitanje kako prepoznati šta je od onoga što nam influenseri nude iskrena preporuka, a šta plaćena reklama. Stoga je u protekla tri dana održana velika edukativna onlajn konferencija Logovanje za novo doba na kojoj je nekoliko desetina hiljada ljudi širom zemlje i regiona pratilo šta imaju da kažu eksperti o uticaju influensera kao novih medija na oblikovanje današnjeg društva, o brojnim izazovima koje je donelo digitalno doba, te odgovornosti i regulaciji digitalnog prostora i društvenih mreža.

 • Kultura hejta: „Na ulici sam videla kako na decu utiče serija Squid game“

  nova.rs

  U okviru konferencije "Logovanje za novo doba", koju organizuje Propulsion u saradnji sa kompanijom Fejsbuk, imali smo priliku da čujemo panel pod nazivom "Kultura hejta". Zašto serija Squid game ima poguban uticaj na decu, ali i zašto influenseri ne prezaju od negativnog publiciteta, saznali smo u razgovoru sa Markom Čelebićem, urednikom programa pozorišta Dadov i Anom Urlić, stručnjakinjom za digitalne komunikacije.

 • Logovanje za novo doba: Gledajte panel o digitalnoj generaciji samo na Nova

  nova.rs

  Influens akademija je program koji gradi pozitivne društvene vrednosti, publiku i poruke najuticajnijih influensera na društvenim mrežama u zemlji kao medija 21. veka. Na današnjem, prvom, panelu “Digitalna generacija ili digitalno doba?” govore Marina Panić, nastavnica srpskog jezika i književnosti, David Pavlović, influenser i Lazara Marinković, novinarka BBC na srpskom uz moderatorku Magdu Janjić, novinarku.

 • Novi Pazar poslednja stanica Digitalnog karavana

  sandzakpress.net

  Građani Novog Pazara imaće tokom vikenda priliku da se u okviru karavana “Digitalna ekspedicija” upoznaju sa elektronskim uslugama i trgovinom, osnovama digitalne bezbednosti i pismenosti, kao i ostalim pogodnostima koje nudi digitalni prostor i omogućavaju nove tehnologije.

 • Navike građana i klimatske promene

  rts.rs

  Centar za promociju nauke (CPN) sprovodi istraživanje navika građana koje doprinose povećanju ugljeničnog otiska i ubrzanju klimatskih promena. Projekat nosi naziv "EkOtisak", a cilj je da se građani motivišu da se uključe u teme koje se tiču održivog načina života i očuvanja životne sredine. Više o projektu reći će nam sagovornik iz CPN-a Petar Laušević.

 • Raška 15. stanica karavana Digitalna ekspedicija (VIDEO)

  beta.rs

  Gradjani Raške imaće tokom vikenda priliku da se u okviru karavana "Digitalna ekspedicija" upoznaju sa ključnim digitalnim veštinama 21. veka, elektronskim uslugama, elektronskom trgovinom, osnovama digitalne bezbednosti i pismenosti, kao i ostalim pogodnostima koje nudi digitalni prostor i omogućavaju nove tehnologije.

 • Među svojima

  bizlife.rs

  Borba protiv obmanjujućih informacija, neistina, zloupotrebe seksualnog sadržaja, prikrivenog govora mržnje i svega drugog čime naša scena danas obiluje aktivni je proces koji zahteva vreme, znanje i druge resurse; mi ih sve manje imamo, bilo da zastupamo brend ili radimo u agenciji

 • Raspisan konkurs za unapređenje digitalne pismenosti učenika osnovnih i srednjih škola „Digitalna ekspedicija Izazov”

  nedeljnik.rs

  U okviru karavana „Digitalna ekspedicija”, pokrenutog na inicijativu Kabineta predsednice Vlade Srbije, Ane Brnabić, otvoreno je takmičenje za učenike i nastavnike pod nazivom „Digitalna ekspedicija Izazov 2021/2022”. Cilj Izazova je kreiranje digitalnih obrazovnih sadržaja koji će doprineti povećanju nivoa digitalne pismenosti učenika osnovnih i srednjih škola u Srbiji, sa ukupnim nagradnim fondom od milion dinara.

 • Raspisan konkurs za unapređenje digitalne pismenosti učenika osnovnih i srednjih škola

  danas.rs

  Takmičenje učenika osnovnih i srednjih škola u Srbiji u kreiranju digitalnih obrazovnih sadržaja otvoreno je u okviru karavana „Digitalna ekspedicija“, a nagradni fond je milion dinara, saopšteno je danas.

 • DIGITALNA EKSPEDICIJA: Karavan digitalne pismenosti u Pirotu

  novosti.rs

  PIROT je danas i sutra domaćin Karavana digitalne ekspedicije, odnosno digitalne pismenosti, koji je pokrenut na inicijativu predsednice Vlade Srbije Ane Brnabić.

 • Karavan "Digitalna ekspedicija" stigao u Vranje

  rtv.rs

  Karavan "Digitalna ekspedicija", pokrenut na inicijativu Kabineta predsednice Vlade Srbije Ane Brnabić, danas je posetio svoju trinaestu stanicu - Vranje, gde su građani imali priliku da se upoznaju sa elektronskim javnim uslugama koje su dostupne na sajtu eUprave.

 • Gostovanja: Euronews Jutro, Euronews

  Euronews

  S obzirom na to da skoro dve godine živimo u pandemiji, gde su se često pojavljivali neizvesnost i konfuzija, a pravila menjala, veliki broj ljudi je gubio poverenje u tradicionalne izvore informisanja, odluke institucija, stručnost i profesionalizam, pokazalo je istraživanje koje je realizovao CESID u okviru programa "Nova pismenost". Informisanje putem društvenih mreža je poraslo, a kakve probleme to može da izazove?

 • Karavan "Digitalna ekspedicija" posetio Niš

  b92.net

  Karavan "Digitalna ekspedicija", pokrenut na inicijativu Kabineta predsednice Vlade Srbije, Ane Brnabić, posetio je danas svoju 12. stanicu - Niš.

 • Karavan „Digitalna ekspedicija“ doputovao u Niš

  jugpress.com

  Karavan “Digitalna ekspedicija”, pokrenut na inicijativu kabineta predsednice Vlade Srbije, Ane Brnabić, posetio je danas svoju dvanaestu stanicu – Niš, gde su građani imali priliku da se upoznaju sa elektronskim javnim uslugama koje su dostupne na sajtu eUprave, principima elektronske trgovine i osnovama bezbednog korišćenja društvenih mreža, kao i ostalim pogodnostima digitalnog prostora.

 • Ružić: Važno je da deca nauče kako da tumače i interpretiraju medijske sadržaje

  beta.rs

  Prvi potpredsednik Vlade Srbije i ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Branko Ružić izjavio je da učenici u Srbiji kroz obrazovni sistem imaju mogućnost da ovladaju osnovama medijske i digitalne pismenosti, ali i da je važno da roditelji budu vodiči deci kroz različite programske sadržaje, kako bi im pomogli pri njihovom tumačenju i interpretaciji.

 • Razvoj medijske pismenosti neophodan alat u borbi protiv DEZINFORMACIJA

  blic.rs

  Koliko država ima udela u razvijanju medijskog i informacionog opismenjavanja građana i koliki se pomak napravio u proteklih godinu I po dana od kada traje pandemija, otkriva Maja Zarić iz Ministarstva kulture i informisanja.

 • Sinergija medija i obrazovnog sistema: Gde se informišu učenici?

  blic.rs

  U moru informacija i dezinformacija možda je najteže deci školskog uzrasta da naprave selekciju između lažnih i istinitih vesti, prateći informacije na društvenim mrežama kao njihovog glavnog kanala informisanja. Koliko tu mogu da pomognu mediji, a koliko obrazovni sistem, govore naša poznata novinarka Radio televizije Vojvodine Ljubica Gojgić i nastavnica srpskog jezika iz Kraljeva, Marina Panić.

 • Gostovanja: Dnevnik, RTS1

  RTS1

  Na Viberu, koji svakodnevno koristi preko 80% naših građana, šire se neproverene informacije u vezi s lečenjem virusa korona, a 70% ljudi kaže da se najviše informiše preko porodice i prijatelja, nalazi su istraživanja koje smo radili sa kolegama iz CESID-a. U mreži spina i fejk njuza, kako da se odbranimo od previše informacija? Za Dnevnik RTS-a govori naš Darko Soković.

 • MARINA MALJKOVIĆ I PIJANISTA: Gasiti notifikacije, opismeniti se i produhoviti

  blic.rs

  Zajedno, iz različitih uglova, ali o istoj gorućoj temi razgovarali smo sa Marinom Maljković, evropskom prvakinjom, selektorkom ženske Košarkaške reprezentacije Srbije i Andrejom Josifovskim, poznatijim kao Pijanista, umetnikom i asisitentom na Arhitektonskom fakultetu u Beogradu. Pročitajte šta misle o uticaju novog doba na kulturu i umetnost i kako nova pismenost menja sport i živote građana.

 • Gostovanje: URANAK1, K1

  K1

  70% građana informiše se preko porodice i prijatelja, kažu rezultati istraživanja koje predstavljaju Emilija Orestijević, istraživačica iz CeSID-a i Goran Zarić, menadžer programa Nova pismenost.

 • KARAVAN „DIGITALNA EKSPEDICIJA“ U POSETI ALEKSINCU (VIDEO)

  tvzonaplus.rs

  Karavan digitalnih veština, pismenosti i bezbednosti, pod nazivom „Digitalna ekspedicija“, koji je pokrenut na inicijativu Kabineta predsednice Vlade Republike Srbije, Ane Brnabić, stigao je u Aleksinac.

 • Karavan „Digitalna ekspedicija“ danas u Aleksincu

  danas.rs

  Karavan „Digitalna ekspedicija“, pokrenut na inicijativu premijerke Ane Brnabić, posetio je danas svoju jedanaestu stanicu – Aleksinac, gde su građani imali priliku da se upoznaju sa elektronskim javnim uslugama koje su dostupne na sajtu eUprave, saopšteno je iz Vlade Srbije.

 • PROF. DR DRAGAN DELIĆ Vakcinacija je LIČNI AKT razuma i odgovornosti, ali i aktsaosećanja i brige za druge

  blic.rs

  Kako da izaberemo pravu vakcinu i da li olako treba doneti tu odluku u moru informacija koje se građanima plasiraju svakodnevno. Šta znači u današnje vreme biti zdravstveno pismen i koliko nam u tome pomaže novo doba, priča prof. dr Dragan Delić, infektolog Univerzitetskog kliničkog centra Srbije.

 • Gostovanja: Novi dan, N1

  N1

  Istraživačica CESID-a Emilija Orestijević izjavila je za N1 da je istraživanje pokazalo da više od petine ljudi u Srbiji ne veruje ni jednom mediju, čemu doprinosi ponašanje samih medija, hiperprodukcija i tabloidizacija. Goran Zarić iz Nove pismenosti kaže “da smo svi, hteli ili ne, postali mediji”.

 • RODITELJI SU PO DEFINICIJI "KRINDŽ" Dragan Ilić otkriva - da li sa decom pričamo istim jezikom

  blic.rs

  Koje su nam sve to „nove pismenosti“ potrebne da bi smo se snašli kao roditelji u današnje vreme govori novinar, psiholog, ali i otac Dragan Ilić.

 • Među svojima

  marketingmreza.rs

  Nismo se ni okrenuli, a dogodilo se to da je ama baš svako postao medij. Mediji su mediji, naravno, ali je i svaki zaposleni u državnoj upravi medij, svaki biznis, svaki roditelj, nastavnik, svaki influenser, svaki naš potrošač, i svakako – svaki naš brend. Mi svi presudno utičemo na to kako se medijski i digitalni prostor oblikuje: plasiramo li u njemu poruke zasnovane na klikbejtu, zavodljivoj, netačnoj, obmanjujućoj komunikaciji, trudimo li se da se u moru sadržaja izdvojimo spinom, šokom ili nekom drugom štetnom medijskom pojavom?

 • Medijska i digitalna pismenost mogla bi da bude odgovornost brendova!

  marketingmreza.rs

  Marketing mreža, u saradnji sa programom Nova pismenost, koji zajednički sprovode Propulsion i Američka agencija za međunarodni razvoj USAID, objavila je nedavno rezultate regionalnog konkursa za najbolje primere integrisanih kampanja koje za temu imaju medijsku, informacionu i digitalnu pismenost. Šest najboljih primera dobre prakse biće predstavljeni na 7. festivalu integrisanih komunikacija KAKTUS 2021, koji će biti održan 2. i 3. novembra u Beogradu. Jedna od kampanja koje će biti predstavljane je i „Escape room“ koju su zajedno sproveli UNICEF Slovenija i Agencija 101. Tim povodom, razgovarali smo sa Sašom Petekom, kreativnim direktorom agencije.

 • Kvalitet informacija koje plasiramo utiče na percepciju, uverenja i krajnji stav naše ciljne grupe!

  marketingmreza.rs

  Marketing mreža, u saradnji sa programom Nova pismenost, koji zajednički sprovode Propulsion i Američka agencija za međunarodni razvoj USAID, objavila je nedavno rezultate regionalnog konkursa za najbolje primere integrisanih kampanja koje za temu imaju medijsku, informacionu i digitalnu pismenost. Šest najboljih primera dobre prakse biće predstavljeni na 7. festivalu integrisanih komunikacija KAKTUS 2021, koji će biti održan 2. i 3. novembra u Beogradu. Jedna od kampanja koje će biti predstavljane je i „Siguran dom“ kompanije IKEA Srbija i agencija BBDO Zagreb i Ovation BBDO. Tim povodom, razgovarali smo sa Aleksandrom Jankovski, Marketing Communications Manager South East Europe, IKEA Srbija.

 • USAID obeležava nedelju medijske pismenosti: Za novu stvarnost, nova pismenost za sve

  blic.rs

  Pod sloganom „Medijska pismenost za javno dobro”, program Nova pismenost i ove godine u Srbiji obeležava globalnu Nedelju medijske i informacione pismenosti pod pokroviteljstvom UNESCO-a. Program zajednički sprovode organizacija Propulsion i Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID). Ovo je još jedan povod da se građanima, privredi, državnoj upravi, nastavnicima, deci i njihovim roditeljima skrene pažnja na važnost i neophodnost medijske i informacione pismenosti u složenom svetu.

 • Realnost koja sve više ne postoji

  marketingmreza.rs

  Reči su moćno oružje koje snažnije nego ikada utiče na formiranje, ali i narušenost naše realnosti. Mnogo pre pojave internet mema, u doba dial-up interneta i pre nastanka pojma “viralno”, ulični prolaznik koji je u TV prilogu izjavio da propaganda i sve što se dešava na ovom svetu nije istina, mnogima je izmamio osmehe.

 • Gostovanja: Kroz grad, TV Subotica

  TV Subotica

  Karavan "Digitalna ekspedicija" proteklog vikenda posetio je i Suboticu. Sugrađani su imali priliku da se upoznaju sa elektronskim javnim uslugama koje su dostupne na sajtu eUprave, principima elektronske trgovine i osnovama bezbednog korišćenja društvenih mreža, kao i ostalim pogodnostima digitalnog prostora.

 • SJAJAN PROJEKAT: "Digitalna ekspedicija" stigla među Subotičane

  novosti.rs

  KARAVAN "Digitalna ekspedicija" stigao je danas na svoju desetu stanicu – Suboticu. Subotičani danas i sutra imaju priliku da se upoznaju sa svim što nosi digitalni prostor

 • Današnji ljudi očekuju od brendova da rade na boljitku društva!

  marketingmreza.rs

  Marketing mreža, u saradnji sa programom Nova pismenost, koji zajednički sprovode Propulsion i Američka agencija za međunarodni razvoj USAID, objavila je nedavno rezultate regionalnog konkursa za najbolje primere integrisanih kampanja koje za temu imaju medijsku, informacionu i digitalnu pismenost. Šest najboljih primera dobre prakse biće predstavljeni na 7. festivalu integrisanih komunikacija KAKTUS 2021, koji će biti održan 2. i 3. novembra u Beogradu. Jedna od kampanja koje će biti predstavljane je i „Veliki hrvatski naivci“ agencije Señor Hrvatska. Tim povodom, razgovarali smo sa Juricom Ćorlukom, Head of Creative agencije Señor.

 • ŠOKANTNO: Klijent nije uvek u pravu! (FOTO/VIDEO)

  marketingmreza.rs

  Bonton nalaže da morate na Instagramu da zapratite i nalog @klijentjeuvekupravu ako ste iz kreativne industrije ili sa njom imate bar malo dodira. Ova fantastična zbirka agencijskih mudrosti sakupljenih kroz bogato iskustvo u odnosima sa klijentima, dok dajemo krv, sreću, suze i znoj za šaku dolara, razgaliće i najtvrđa srca među vama i vašim najmilijima.

 • Globalna, kreativna elita predavača na festivalu „KAKTUS 2021“

  rts.rs

  Sedmi festival integrisanih komunikacija „KAKTUS 2021“ biće održan 2. i 3. novembra uživo i onlajn, pod sloganom „Brendovi, vrhovi, bodlje i hladni tuševi“. Predavači će biti najbolji i najnagrađivaniji svetski kreativci i komunikacioni stručnjaci.

 • Festival KAKTUS 2. i 3. novembra u Beogradu

  danas.rs

  Najbolji i najnagrađivaniji svetski kreativci i komunikacioni stručnjaci iz agencija Havas Creative, UM Digital, GUT Miami, Leavingstone, Interweave Agency, kao i kompanija Burger King, Glovo i Nestlé, samo su neki od predavača na sedmom festivalu integrisanih komunikacija – KAKTUS 2021.

 • Medijska i digitalna pismenost predstavljaju deo korporativne kulture i etičnosti brenda!

  marketingmreza.rs

  Marketing mreža, u saradnji sa programom Nova pismenost, koji zajednički sprovode Propulsion i Američka agencija za međunarodni razvoj USAID, objavila je nedavno rezultate regionalnog konkursa za najbolje primere integrisanih kampanja koje za temu imaju medijsku, informacionu i digitalnu pismenost. Šest najboljih primera dobre prakse biće predstavljeni na 7. festivalu integrisanih komunikacija KAKTUS 2021, koji će biti održan 2. i 3. novembra u Beogradu. Jedna od kampanja koje će biti predstavljane je i „Nesalomivi“ Hemofarm fondacije i agencije New Moment New Ideas Company. Tim povodom, razgovarali smo sa Suzanom Đorđević, direktorkom Hemofarm fondacije.

 • Jačanje medijske i digitalne pismenosti predstavlja jedan od najvažnijih segmenata razvoja našeg društva!

  marketingmreza.rs

  Marketing mreža, u saradnji sa programom Nova pismenost, koji zajednički sprovode Propulsion i Američka agencija za međunarodni razvoj USAID, objavila je nedavno rezultate regionalnog konkursa za najbolje primere integrisanih kampanja koje za temu imaju medijsku, informacionu i digitalnu pismenost. Šest najboljih primera dobre prakse biće predstavljeni na 7. festivalu integrisanih komunikacija KAKTUS 2021, koji će biti održan 2. i 3. novembra u Beogradu. Jedna od kampanja koje će biti predstavljane je i „Svet kakav želiš“ kompanije A1 Srbija. Tim povodom, razgovarali smo sa Anom Boroš Todić, Stručnjak za korporativne komunikacije kompanije A1 Srbija.

 • U oblasti medijske i digitalne pismenosti važna je edukacija!

  marketingmreza.rs

  Marketing mreža, u saradnji sa programom Nova pismenost, koji zajednički sprovode Propulsion i Američka agencija za međunarodni razvoj USAID, objavila je nedavno rezultate regionalnog konkursa za najbolje primere integrisanih kampanja koje za temu imaju medijsku, informacionu i digitalnu pismenost. Šest najboljih primera dobre prakse biće predstavljeni na 7. festivalu integrisanih komunikacija KAKTUS 2021, koji će biti održan 2. i 3. novembra u Beogradu. Jedna od kampanja koje će biti predstavljane je i „Tko pije, taj plaća“ agencije Bruketa&Žinić&Grey, Hrvatska. Tim povodom, razgovarali smo sa Valentinom Bugarin, account direktorkom agencije.

 • Gostovanja: Dnevnik, RTV1

  RTV1

  Karavan digitalnih veština, pismenosti i bezbednosti "Digitalna ekspedicija" ovog vikenda boravi u Užicu, a otvorila ga je predsednica Vlade Ana Brnabić na čiju inicijativu je i pokrenut.

 • Karavan Digitalna ekspedicija ovog vikenda u Čačku

  beta.rs

  Karavan digitalnih veština, pismenosti i bezbednosti "Digitalna ekspedicija" posetio je danas i Čačak, a gradjani će u naredna dva dana moći da se upoznaju sa najvažnijim digitalnim veštinama 21. veka.

 • DIGITALNA EKSPEDICIJA: Karavan digitalnih veština, pismenosti i bezbednosti stigao u Kraljevo (FOTO)

  kurir.rs

  Karavan digitalnih veština, pismenosti i bezbednosti, pod nazivom „Digitalna ekspedicija“, koji je pokrenut na inicijativu Kabineta predsednice Vlade Republike Srbije, Ane Brnabić, stigao je u subotu u Kraljevo.

 • Ekspert: Srbija ove godine malo bolje ocenjena po pitanju medijske pismenosti (VIDEO)

  beta.rs

  Menadžer programa "Nova pismenost" i partner u organizaciji Propulsion Goran Zarić ocenio je danas da postoji prostor za poboljšanje stepena medijske i digitalne pismenosti medju gradjanima u Srbiji, ali da je ove godine Srbija nešto bolje ocenjena po tom pitanju i da malo odskače od ostatka Zapadnog Balkana.

 • U Kruševcu karavan digitalnih veština, pismenosti i bezbednosti pod nazivom „Digitalna ekspedicija“

  rtk.rs

  Na Gradskom trgu u Kruševcu danas je održan karavan digitalnih veština, pismenosti i bezbednosti pod nazivom „Digitalna ekspedicija“. Karavan je pokrenut na inicijativu kabineta predsednice Vlade Repulike Srbije Ane Brnabić sa ciljem da se građani širom Srbije upoznaju sa ključnim digitalnim veština 21. veka, elektronskim uslugama, elektronskom trgovinom, osnovama digitalne pismenosti i bezbednosti, kao i ostalim pogodnostima koje nudi digitalni prostor i nove, savremene tehnologije.

 • #kaktus2021: Odabrane kampanje o medijskoj i digitalnoj pismenosti koje će biti predstavljene na festivalu

  marketingmreza.rs

  Marketing mreža, u saradnji sa programom Nova pismenost, koji zajednički sprovode Propulsion i Američka agencija za međunarodni razvoj USAID, objavila je rezultate regionalnog konkursa za najbolje primere integrisanih kampanja koje za temu imaju medijsku, informacionu i digitalnu pismenost. Šest najboljih primera dobre prakse biće predstavljeni na 7. festivalu integrisanih komunikacija KAKTUS 2021, koji će biti održan 2. i 3. novembra u Beogradu.

 • Dve trećine građana Srbije koristi društvene mreže kao izvor informisanja

  happytv.rs

  Dve trećine građana Srbije koristi društvene mreže kao primarni izvor informisanja o političkim, društvenim i ekonomskim pitanjima, rezultati su istraživanja o medijskoj i digitalnoj pismenosti u našoj zemlji.

 • Karavan Digitalna pismenost uskoro u domovima za stare i gerontološkim centrima (VIDEO)

  beta.rs

  Karavan "Digitalna ekspredicija" danas je posetio svoju petu stanicu, Smederevo gde je najavljeno da će obuku za poznavanje digitalnog sistema proći i osobe u domovima za stare i gerontološkim centrima.

 • VEŠTINE 21. VEKA: Karavan “Digitalna ekspedicija“ posetio i Šabac (FOTO)

  novosti.rs

  KARAVAN digitalnih veština, pismenosti i bezbednosti „Digitalna ekspedicija” stigao je i do grada na obali Save.

 • Influenseri su novi uticajni mediji, regulacija i samoregulacija neophodni

  rts.rs

  Događajem u Muzeju selfija pokrenuta je Influens akademija (Influence Academy), program kritičkog razmišljanja, samoregulacije i društvene odgovornosti influensera na društvenim mrežama, iza koga stoji regionalna fondacija "Propulsion", uz podršku kompanije „Fejsbuk“.

 • Gostovanja: Novi dan, N1

  N1

  Za generaciju Z (mlade između 12 i 24 godina) influenseri predstavljaju najvažniji medijski kanal preko koga dobijaju informacije ključne za donošenje svakodnevnih odluka. Zato smo uz podršku kompanije Facebook pokrenuli #InfluenceAcademy — program kritičkog razmišljanja, medijske i digitalne pismenosti, samoregulacije i društvene odgovornosti influensera i influenserki. O temama kojima se bavimo na Akademiji za N1 govore naša Vanja Bankovic i Andreja Andrejić, jedan od učesnika.

 • Gostovanja: Vojvođanski dnevnik, RTV1

  RTV1

  Karavan "Digitalna ekspedicija", koji su organizovali Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja i Kancelarija za E-upravu u partnerstvu sa programom "Nova pismenost" Američke agencije za međunarodni razvoj i Programom Ujedinjenih nacija, boraviće u trinaest gradova u Srbiji. Tokom vikenda "Digitalna ekspedicija" održana je u Vršcu.

 • Sve počinje i završava se – ličnom odgovornošću!

  marketingmreza.rs

  Miljan Spasić, Creative Director u agenciji Propulsion, specijalno za Marketing mrežu govori o zašto je medijska pismenost značajna za buduće generacije, ali i zašto se o ovoj temu sporadično govori u Srbiji i regionu.

 • Danas smo svi mediji!

  marketingmreza.rs

  Darko Soković, rukovodeći partner za strategiju i razvoj u agenciji Propulsion, specijalno za Marketing mrežu govori zašto je medijska pismenost važna, kao i o regionalnom konkursu za najbolje integrisane kampanje u oblasti medijske, informacione i digitalne pismenosti, koji je raspisan u okviru festivala KAKTUS 2021. Konkurs je otvoren do 8. septembra, a više informacija dostupno je na sajtu festivala.

 • Gostovanja: Jutarnji program, RTS1

  RTS1

  "Digitalna ekspedicija" je stigla u Prijepolje. Saznaćete kako da unapredite digitalnu pismenost i digitalne veštine, kao i kako da sebi i svojoj deci omogućite bezbedno onlajn iskustvo. Pogledajte kako je bilo juče u prilogu RTS-a. Karavan je pokrenut na inicijativu predsednice Vlade, a u naredna četiri meseca obići će još 14 gradova širom Srbije. Sledećeg vikenda stižemo u Vršac!

 • Gostovanja: Jutro, Prva

  Prva

  Sledeća stanica karavana „Digitalna ekspedicija” je DOM KULTURE PRIJEPOLJE za vikend, 28. i 29. avgusta. Nastavljamo razgovor o tome kako se koriste elektornske usluge i kako da sigurno kupujemo, prodajemo i obavljamo sve druge aktivnosti onlajn - bilo da su nam nove tehnologije poznate i svakodnevno ih koristimo ili da se sa njima tek upoznajemo. Кuda sve prolazi #DigitalnaEkspedicija za Jutro na Prvoj govori ministarka Tatjana Matić.

 • Gostovanja: URANAK1, K1

  K1

  Kako je izgledala "Digitalna ekspedicija" za K1 objašnjavaju Milena Marić, profesorka u Devetoj beogradskoj gimnaziji i Tijana Stefanović, predstavnica Inicijative "Digitalna Srbija".

 • Gostovanja: Probudi se, Nova S

  Nova S

  Pitamo se da li smatrate da ste digitalno pismeni? Razumete li jezik kojim govore mladi? Imate li predstavu šta po čitave dane gledaju na TikToku? Da li ste svesni da za njih televizija, novine i portali gotovo da i ne postoje?

 • Gostovanja: Jutro za sve, BHT1

  BHT1

  Sa nama je i Darko Soković, naš gost jutros. Hvala vam što govorite za program BHRT. Vi ste ekspert za "novu pismenost". Nova pismenost obuhvata i informacionu pismenost i sve ono o čemu moramo voditi računa na društvenim mrežama.

 • Praksa za studenate FDU iz medijske i digitalne pismenosti

  beta.rs

  Fakultet dramskih umetnosti (FDU) i predstavnici programa Nova pismenost potpisali su Memorandum o saradnji u oblasti medijske, informacione i digitalne pismenosti.

 • Gostovanja: URANAK1, K1

  K1

  Od svih medija građani Srbije najviše vremena provode uz društvene mreže - kažu preko 100 minuta dnevno. Oko trećina građana ne veruje nijednom mediju, više od polovine njih ni ne proverava njihove navode.

 • Gostovanja: Jutro, Prva

  Prva

  O čemu su priručnici medijske pismenosti na kojima rade naši eksperti, u saradnji sa USAID Serbia? Кako s detetom razgovarati o influenserima, mrežama i trendovima kad ste roditelj, a kako kad ste nastavnik? Šta nama uopšte danas znači medijska pismenost – u praksi? Maja Zarić (Ministarstvo kulture i informisanja) i naš Darko Soković gosti su Jutra na Prvoj.

 • Potrebna znanja i veštine da se prepoznaju lažne vesti!

  informer.rs

  Potpredsednica Vlade Srbije i ministarka kulture i informisanja Maja Gojković kaže da su neophodna znanja i veštine medijske pismenosti kako bi se iz digitalnog okruženja izvuklo najbolje i prepoznale lažne vesti.

 • NA "KLIK" SU I LAŽNE VESTI: U Novom Sadu održana konferencija o digitalnoj pismenosti

  novosti.rs

  NOVA medijska, odnosno digitalna pismenost je od izuzetnog značaja za napredak našeg društva i ukoliko se u toj oblasti ne budemo najbolje snašli, posledice mogu da budu vrlo nepovoljne po naš ekonomski i sveukupni razvoj.

 • Borba protiv lavirinta dezinformacija

  danas.rs

  „Naše društvo prepoznaje značaj informisanja, njegovu ulogu i važnost i nastoji kontinuirano da radi na unapređenju ove oblastiˮ, istakla je danas Maja Gojković, potpredsednica Vlade Republike Srbije i ministarka kulture i informisanja na otvaranju Konferencije “Nova pismenost za novo doba” koja je održana u novoj zgradi Radio-televizije Vojvodine.

 • Da li su novi sojevi virusa korona zaista i opasniji?

  rts.rs

  Predstavićemo vam i program "Nova pismenost" praktično simultano kada se u Novom Sadu istim povodom održava velika on lajn konferencija "Nova pismenost za novo doba". Darko Soković, direktor programa i partner u organizaciji "Propulsion" koja je njegov inicijator reći će nam koje prednosti će u digitalnom i medijskom opismenjavanju učenika u više od 750 osnovnih škola u Srbiji doneti primena tog programa.

 • Gostovanja: Novi dan, N1

  N1

  Ministarstvo kulture i informisanja, USAID Serbia i Propulsion, uz podršku Color Media Communications, zajedno organizuju konferenciju „Nova pismenost za novo doba” u novoj zgradi Radio-televizije Vojvodine u Novom Sadu. O konferenciji i medijskoj i digitalnoj pismenosti uopšte za N1 Srbija govore Darko Soković i dr Branislav Ranđelović, direktor Zavoda za vrednovanje kvaliteta obrazovanja i vaspitanja.

 • Darko Soković Managing Partner of Strategy and Development at Propulsion – A new literacy in a new world is needed

  diplomacyandcommerce.rs

  We boost critical thinking, problem-solving, digital and media literacy and other crucial communication skills and programs in an ever-shifting world Digital media, fast-paced lifestyle, speed and a large amount of information placement affect how we will consume, use, but also what decisions we will make. Therefore, modern lifestyles and new digital media require us to be digitally and media literate. We talked about this with Darko Sokovic Managing Partner of Strategy and Development at Propulsion.

 • DIGITALIZACIJA NASTAVE U SRBIJI: Unapređenje računarske pismenosti za đake i nastavnike za nastavu i učenje

  mondo.rs

  Zavod za vrednovanje kvaliteta obrazovanja i vaspitanja (ZVKOV), Fondacija Propulsion i Inicijativa Digitalna Srbija potpisali su 28. decembra Sporazum o saradnji u oblasti digitalizacije obrazovanja u Srbiji, a u okviru dela šireg programa “Nova pismenost“, koji se realizuje u saradnji sa Američkom agencijom za međunarodni razvoj (USAID).

 • Program „Nova pismenost“ za ojačavanje digitalnih kapaciteta 750 škola

  danas.rs

  Zavod za vrednovanje kvaliteta obrazovanja i vaspitanja (ZVKOV), Fondacija Propulsion i Inicijativa „Digitalna Srbija“ potpisali su danas Sporazum o saradnji u oblasti digitalizacije obrazovanja u Srbiji, a u okviru dela šireg programa „Nova pismenost“ koji se realizuje u saradnji sa Američkom agencijom za međunarodni razvoj (USAID).

 • Podrška za 750 škola u Srbiji da ojačaju digitalne kapacite

  rtv.rs

  U 750 škola u Srbiji biće ojačani digitalni kapaciteti zahvaljujući Sporazumu o saradnji koji je danas potpisan između Zavoda za vrednovanje kvaliteta obrazovanja i vaspitanja, Fondacija Propulsion i Inicijativa „Digitalna Srbija“. Sporazum je potpisan u okviru dela šireg programa „Nova pismenost“ koji se realizuje u saradnji sa Američkom agencijom za međunarodni razvoj (USAID).

 • Program „Nova pismenost“ podržava 750 škola da ojačaju svoje digitalne kapacitete

  blic.rs

  Zavod za vrednovanje kvaliteta obrazovanja i vaspitanja (ZVKOV), Fondacija Propulsion i Inicijativa „Digitalna Srbija“ potpisali su danas Sporazum o saradnji u oblasti digitalizacije obrazovanja u Srbiji, a u okviru dela šireg programa „Nova pismenost“ koji se realizuje u saradnji sa Američkom agencijom za međunarodni razvoj (USAID).

 • Digitalna i medijska pismenost – pismenost 21. veka

  rts.rs

  Zavod za vrednovanje kvaliteta obrazovanja i vaspitanja, Fondacija "Propulsion" i Inicijativa "Digitalna Srbija" potpisale su sporazum o saradnji u oblasti digitalizacije obrazovanja, u okviru programa "Nova pismenost" koji se realizuje u saradnji sa Američkom agencijom za međunarodni razvoj (USAID).

 • YOUTUBE, FACEBOOK I INSTAGRAM POKLEKLI: U Srbiji se najviše koristi jedna druga aplikacija!

  mondo.rs

  YouTube, Instagram i Facebook su najkorišćenije društvene mreže u Srbiji, ali se za komunikaciju koristi jedna sasvim druga aplikacija!

 • Gostovanja: Svitanje, Pink

  Pink

  O digitalizaciji obrazovanja u Srbiji, kao i o najavi potpisivanja sporazuma o saradnji između Zavoda za vrednovanje kvaliteta obrazovanja i vaspitanja, Inicijative „Digitalna Srbija“ i Propulsiona u okviru programa Nova pismenost, koji se realizuje u partnerstvu sa USAID Serbia, za RTV Pink govorili su Darko Soković, direktor programa Nova Pismenost, kao i dr Branislav Ranđelović, v.d. direktora Zavoda za vrednovanje kvaliteta obrazovanja i vaspitanja.

 • CESID: Jutjub, Instagram i Fejsbuk – najkorišćenije društvene mreže u Srbiji

  rs.n1info.com

  Jutjub, Instagram i Fejsbuk su najkorišćenije društvene mreže u Srbiji, pokazuje istraživanje koje je sproveo CESID.

 • Srbija zemlja Fejsbuka i Tvitera VIDEO

  b92.net

  Srbija je zemlja Fejsbuka i Vajbera! To je pokazalo najnovije CESID-ovo istraživanje. Više od 60 odsto građana ima nalog na ovim društvenim mrežama. Ipak, to su samo neke od aplikacija čiji se popularnost i uticaj nezaustavljivo šire.

 • SRBIJA ZEMLJA DRUŠTVENIH MREŽA: Fejsbuk i Viber koristi 60 odsto građana

  happytv.rs

  Direktor programa "Nova pimenost" Darko Soković izjavio je danas da, prema podacima istraživanja CeSID-a "Medijska i digitalna pismenost u Srbiji", tema pandemije virusa korona zauzima drugo mesto po interesovanju građana.

 • Srbija zemlja Fejsbuka i Vibera, koristi ih 60 odsto građana

  rtv.rs

  Direktor programa "Nova pismenost" Darko Soković izjavio je danas da, prema podacima istraživanja CeSID-a "Medijska i digitalna pismenost u Srbiji", tema pandemije virusa korona zauzima drugo mesto po interesovanju građana.

 • Srbija - zemlja Fejsbuka i Vibera

  alo.rs

  Direktor programa "Nova pimenost" Darko Soković izjavio je danas da, prema podacima istraživanja CeSID-a "Medijska i digitalna pismenost u Srbiji", tema pandemije virusa korona zauzima drugo mesto po interesovanju građana.

 • Šta zanima građane Srbije? Epidemija nije na prvom mestu

  b92.net

  Direktor programa "Nova pismenost" Darko Soković izjavio je danas da, prema podacima istraživanja CeSID-a "Medijska i digitalna pismenost u Srbiji", tema pandemije koronavirusa zauzima drugo mesto po interesovanju građana.

 • Hjuz (FIPP): Pandemija povećala onlajn pretplate dnevnih novina

  danas.rs

  Svi mediji u svetu zabeležili su tokom pandemije pad prodaje štampanih izdanja i prihoda od marketinga, ali je u isto vreme porasla distribucija preko onlajn pretplata, izjavio je danas predsednik Međunarodne federacije periodične štampe (International Federation of Periodical Publishers FIPP) Džejms Hjuz.

 • Otvorena konferencija “Mediji u trouglu između pandemije, ekonomske krize i tehnoloških promena”

  nadlanu.com

  Pomoćnica za informisanje i medije u Ministarstvu kulture i informisanja, Slavica Trifunović, otvorila je međunarodnu konferenciju “Mediji u trouglu između pandemije, ekonomske krize i tehnoloških promena”, koju organizuje kompanija Color Media Communications u saradnji sa Ministarstvom kulture i informisanja, USAID-om i Propulsion Fondom.

 • Gostovanja: Jutro, Prva

  Prva

  Kao najava međunarodne online konferencije pod nazivom „Mediji u trouglu između pandemije, ekonomske krize i tehnoloških promena”, Darko Soković, direktor programa Nova pismenost, govorio je za PRVA o tome kako je pandemija korona virusa uticala na medije, kao i na medijsku i digitalnu pismenost građana Srbije. Konferenciju možete pratiti uživo na našoj stranici danas od 10 h.

 • Od sklopa ličnosti zavisi koju društvenu mrežu ćete najviše koristiti

  alo.rs

  "Fejsbuk" koristi oko 60 odsto populacije u našoj zemlji, žene su češće na "Instagramu", dok muškarci radije biraju "Jutjub", pokazalo je nedavno istraživanje o korišćenju društvenih mreža u našoj zemlji.

 • Na društvenim mrežama dnevno provodimo više od sat i po vremena

  politika.rs

  „Fejsbuk” koristi oko 60 odsto populacije u našoj zemlji, žene su češće na „Instagramu”, dok muškarci radije biraju „Jutjub”, pokazalo je nedavno istraživanje o korišćenju društvenih mreža u našoj zemlji.

 • Istraživanje: Onlajn se najčešće kupuje garderoba i plaća pouzećem

  rs.n1info.com

  Onlajn kupovinom se najviše služe stariji iz generacije Z (19 do 23 godine) i milenijalci (do 24 do 39 godina) dok najveći procenat bejbi bum generacije (od 54 do 60 godina) nikad ne kupuje online (52 odsto), podaci su iz istraživanja koje je sproveo CeSID.

 • DRUŠTVENA ODGOVORNOST INFLUENSERA "Ovako stoje stvari: Opiranje dezinfodemiji"

  blic.rs

  Lana Nikolić, novinarka i aktivistkinja, moderatorka je panela “Društvena odgovornost influensera”. Ističe da ovaj panel ima svrhu da u ljudima pokreće želju za odgovornim nastupom u svemu čime se bave.

 • OVAKO STOJE STVARI: OPIRANJE DEZINFODEMIJI Panel "E-commerce i digitalno poslovanje"

  blic.rs

  Moderator panela je Zoran Stanojević, novinar i urednik internet portala Radiotelevizije Srbije. On je postavio pitanje da li je put pred onlajn trgovinom u Srbiji čist, ili ima još prepreka.

 • OVAKO STOJE STVARI: OPIRANJE DEZINFODEMIJI "Novi talas digitalnog obrazovanja - šta smo učili tokom pandemije"

  blic.rs

  Galeb Nikačević, novinar i voditelj, moderator je današnjeg panela “Novi talas digitalnog obrazovanja - šta smo učili tokom pandemije”, a u svom uvodnom obraćanju napomenuo je neke od promena koje je donela pandemija korona virusa kada je u pitanju obrazovni sistem.

 • Konferencija "Ovako stoje stvari: Opiranje dezinfodemiji" ŠTA KAŽU ISTRAŽIVANJA: Nova pismenost u novom dobu

  blic.rs

  Novinarka Radio-televizije Srbije Nada Gogić, moderatorka, otvorila je drugi dan konferencije “Ovako stoje stvari: Opiranje dezinfodemiji” sa pitanjem gde pronalazimo vesti, da li ih proveravamo i kako se uopšte informišemo.

 • Nedelja medijske i informacione pismenosti u Srbiji

  nova.rs

  Globalna Nedelja medijske i informacione pismenosti obeležava se i u Srbiji od 27. do 31. oktobra onlajn konferencijom pod nazivom "Ovako stoje stvari: Opiranje dezinfodemiji”.

 • NOVA PISMENOST Nedelja medijske i informacijske pismenosti u Srbiji pod okriljem UNESCO

  blic.rs

  Šenli Pinčoti, direktorka Kancelarije za demokratski i ekonomski razvoj, otvorila je konferenciju uvodnom porukom da se naš svet brzo menja te su informacije ključni činilac svakog aspekta naših života.

 • UNESCO Nedelja medijske i informacione pismenosti obeležava se i u Srbiji

  danas.rs

  Globalna Nedelja medijske i informacione pismenosti biće obeležena i u Srbiji od 27. do 31. oktobra onlajn konferencijom pod nazivom „Ovako stoje stvari: Opiranje dezinfodemiji”. Domaćini su Propulsion i Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID), u okviru zajedničkog programa Nova pismenost.

 • Nedelja medijske i informacione pismenosti

  RTS1

  Globalna Nedelja medijske i informacione pismenosti obeležava se od 27. do 31. oktobra onlajn konferencijom pod nazivom „Ovako stoje stvari: Opiranje dezinfodemiji". Živimo u doba globalne pandemije, više nego ikad informacije tražimo na internetu, kupujemo, učimo i radimo digitalno.

 • Influenseri i jutjuberi – popularnost koja nosi odgovornost

  rts.rs

  Zanimanja zvanično ne postoje, ali zarada može da bude ogromna. Hoće li influenseri i jutjuberi ući u šifrarnik zanimanja i tako postati poreski obveznici.

 • Gostovanja: Jutarnji program, RTS

  RTS1

  Poreska uprava objavila je da su uočene nepravilnosti u poštovanju poreskih propisa kod fizičkih lica koje prihoduju na društvenim mrežama, izdvajajući jutjubere i jutjuberke odnosno influensere i influenserke. Da li je država napokon prepoznala ovu sferu digitalnog privređivanja? O ovoj temi za RTS govorili su Darko Soković, direktor programa Nova pismenost, Jasenka Marko, ekspertkinja za YouTube i Bojan Klačar, istraživač i izvršni direktor CeSIDa.

 • Koliki su zaista uticaj, zarada i odgovornost jutjubera i influensera

  rts.rs

  Najrazličitiji sadržaji gigantske elektronske džungle udaljeni su nam samo jedan klik. Konzumenti smo svi, ali jutjuberi i influenseri sa drugih mreža najveći uticaj imaju na najmlađe. Budući da je u pitanju bavljenje javnim poslom, morala bi da se znaju pravila u vezi sa plaćanjem poreza, prevljenjem sadržaja i, posebno, da se zna kome je taj sadržaj namenjen.

 • Gostovanja: Novi dan, N1

  N1

  Goran Zarić, programski direktor, i Jasenka Marko, ekspertkinja za YouTube govorili su za emisiju Novi Dan na televiziji N1 Srbija o oporezivanju fizičkih lica koji privređuju putem društvenih mreža, poput jutjubera i jutjuberki odnosno influensera i influenserki, te značaju ove profesije i stepenu njene uređenosti.

 • INFLUENSERI IMAJU NAJVEĆI UTICAJ NA MLADE! Dokazano da Srbi najviše vremena provode na društvenim mrežama (KURIR TELEVIZIJA)

  kurir.rs

  Budući da danas sve što nam treba možemo nabaviti na društvenim mrežama, postavlja se pitanje koliko su one danas zastupljene i koliko utiču na naš svakodnevni život. Prema istraživanjima programa "Nova pismenost" dokazano je da Srbi preko 100 minuta provode na društvenim mrežama.

 • Čak tri četvrtine građana primarno se informiše preko društvenih mreža

  danas.rs

  Društvene mreže su prepoznate kao medij preko koga se informiše najveći procenat ispitanih građana. Ukupno 75 odsto njih je odgovorilo da se putem društvenih mreža informiše često ili redovno, rezultat je istraživanja medijske i digitalne pisemnost koju je sproveo CESID.

 • Gostovanja: Među nama, Nova S

  Nova S

  Ima nekih promena u tome kako se informišemo. Do sada je bilo tradicionalno da se građani Srbije provode pet sati uz televizijske ekrane, međutim sada je ubedljivo prva instanca za informisanje - društvena mreža po vašem izboru.

 • DNEVNO DVA SATA NA MREŽAMA: Televiziju u Srbiji prati uglavnom starija populacija, dok je mlađa vezana isključivo za internet

  novosti.rs

  GRAĐANI Srbije najviše vremena provode uz društvene mreže, čak 104 minuta dnevno, a mlađi od 24 godine i po 129.

 • Srbi se najčešće informišu putem društvenih mreža, a čak 56 odsto NE PROVERAVA izvor informacija

  blic.rs

  Građani Srbije prilikom informisanja najviše pažnje posvećuju samom naslovu vesti, najviše vremena provode uz društvene mreže, 104 minuta dnevno, 81 minut dvnevno slušaju radio stanice, 77 minuta prate televizijski program, dok prosečno štampi posvete svega 23 minuta.

 • Društvene mreže ubedljivo prve za informisanje građana

  danas.rs

  Najveće poverenje građani ukazuju internet portalima i sajtovima, 24 odsto. Tri četvrtine ispitanih građana Srbije informiše se putem društvenih mreža, a u populaciji do 24 godine to iznosi čak 88 odsto.

Pretraga

You are using an outdated browser which can not show modern web content.

We suggest you download Chrome or Firefox.