Intervjui

Serijom intervjua na portalu Blica razgovaraće se sa renomiranim stručnjacima i relevantnim ličnostima iz oblasti obrazovanja, zdravstva, roditeljstva, sporta, kulture, medija i društvenih mreža o stanju u društvu i važnostima medijske i informacione pismenosti, tokom obeležavanje globalne Nedelje medijske i informacione pismenosti.

blic.rs

 • Važno je da deca nauče kako da tumače i interpretiraju medijske sadržaje

  novapismenost.rs

  Prvi potpredsednik Vlade Srbije i ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Branko Ružić izjavio je da učenici u Srbiji kroz obrazovni sistem imaju mogućnost da ovladaju osnovama medijske i digitalne pismenosti, ali i da je važno da roditelji budu vodiči deci kroz različite programske sadržaje, kako bi im pomogli pri njihovom tumačenju i interpretaciji.

 • Razvoj medijske pismenosti neophodan alat u borbi protiv dezinformacija

  novapismenost.rs

  Koliko država ima udela u razvijanju medijskog i informacionog opismenjavanja građana i koliki se pomak napravio u proteklih godinu i po dana od kada traje pandemija, otkriva Maja Zarić iz Ministarstva kulture i informisanja.

 • Sinergija medija i obrazovnog sistema

  novapismenost.rs

  U moru informacija i dezinformacija možda je najteže deci školskog uzrasta da naprave selekciju između lažnih i istinitih vesti, prateći informacije na društvenim mrežama kao njihovog glavnog kanala informisanja. Koliko tu mogu da pomognu mediji, a koliko obrazovni sistem, govore naša poznata novinarka Radio televizije Vojvodine Ljubica Gojgić i nastavnica srpskog jezika iz Kraljeva, Marina Panić.

 • Gasiti notifikacije, opismeniti se i produhoviti

  novapismenost.rs

  Zajedno, iz različitih uglova, ali o istoj gorućoj temi razgovarali smo sa Marinom Maljković, evropskom prvakinjom, selektorkom ženske Košarkaške reprezentacije Srbije i Andrejom Josifovskim, poznatijim kao Pijanista, umetnikom i asisitentom na Arhitektonskom fakultetu u Beogradu. Pročitajte šta misle o uticaju novog doba na kulturu i umetnost i kako nova pismenost menja sport i živote građana.

 • Vakcinacija je lični akt razuma i odgovornosti

  novapismenost.rs

  Kako da izaberemo pravu vakcinu i da li olako treba doneti tu odluku u moru informacija koje se građanima plasiraju svakodnevno. Šta znači u današnje vreme biti zdravstveno pismen i koliko nam u tome pomaže novo doba, priča prof. dr Dragan Delić, infektolog Univerzitetskog kliničkog centra Srbije.

 • Roditelji su po definiciji „krindž“

  novapismenost.rs

  Koje su nam sve to „nove pismenosti“ potebne da bi smo se snašli kao roditelji u današnje vreme govori novinar, psiholog, ali i otac Dragan Ilić.

Pretraga

You are using an outdated browser which can not show modern web content.

We suggest you download Chrome or Firefox.